SOL Genç, Devrimci Gençlik Dernekleri, DİP’li Öğrenciler, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) ve TKH Gençliği, Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin önünden 6’ncı Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’ye yürüyerek bir eylem düzenledi. Eylemde yapılan açıklamada, “50’nci yılda gençlik Denizlerin yolunda” denildi.

Gençlik Denizlerin yolunda

Haber Merkezi

İstanbul’da gençlik örgütleri Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin önünden 6’ncı Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’ye yürüdü. SOL Genç, Devrimci Gençlik Dernekleri, DİP’li Öğrenciler, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) ve TKH Gençliği tarafından düzenlenen eylemde, “50’nci yılda gençlik Denizlerin yolunda” ifadeleri kullanıldı. Basın açıklamasını okuyan Gökçe Yılmaz, şunları söyledi: “Devrimciler ölürler, ancak devrimler sürer. Devrimleri başarıya ulaştırmak, sınırsız ve sınıfsız bir dünyayı kurmak, Denizlerin yarım bıraktığını tamamlamak bugün sosyalist hareketin ve gençliğin temel görevidir.”

Yılmaz, şöyle konuştu: “Yüzünü sınıf mücadelesine ve devrime dönen Denizlerden bahsederken Mahirleri ve İboları da unutmamalıyız. Tıpkı Denizler gibi 68 kuşağının devrimci önderleri, ülkenin bağımsızlığı ve kurtuluşu için mücadeleye atılmaktan çekinmediler!

Deniz’ler Türkiye’de gerçekleşecek bir devrimin, ABD emperyalizmine ve onun yerli işbirlikçilerine karşı verilecek tutarlı bir mücadeleden geçtiğini çok iyi biliyordu. İşte bu yüzden Türkiye tarihinin gördüğü en şanlı, en azimli anti-emperyalist eylemler bu dönemde gerçekleşmiştir. Devrimci gençlik önce 1968 yılının Temmuz’unda halkların katili ABD’nin meşhur 6.Filo’suna Dolmabahçe yokuşunu dar etmiş, sonrasında tam da bulunduğumuz yerden denize dökmüştür.

Bu yıl Denizlerin idamının 50.yıldönümü olmakla beraber aynı zamanda Türkiye’nin CHP ve DP oylarıyla NATO’ya katılmasının 70. yıldönümüdür. Türkiye’nin bu emperyalist savaş aygıtına üyeliği, ülkenin emekçi halkının değil, bu halkın sırtından geçinen bir avuç patronun çıkarları içindi. Topraklarımız 70 yıldır ABD emperyalizminin bölge ülkelerini işgal ve sömürgeleştirme savaşları için sıçrama tahtası oldu. İncirlik üssü soğuk savaş süresince ve bugün halen ABD’nin nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaktadır. Malatya’daki Kürecik Üssü ise ABD’nin ve İsrail’in çıkarlarına kalkan olan füze kalkanı sisteminin bir parçasıdır. Bu üsler Ortadoğu’ya kan kusturmaktadır. Karadeniz’in karşı kıyısında süren savaşın da baş sorumlusu olan NATO, ülkemizden defolmalıdır.

NATO memleketimizden rica minnetle değil, Denizlerin de bizlere gösterdiği gibi ancak emperyalizmle ve onun işbirlikçileriyle mücadeleyle kovulabilir. Deniz’leri anmak yetmez, onların hayatlarını verdikleri mücadeleyi tamamlamak devrimcilerin ve elbette biz gençlerin boynumuzun borcudur. Onların 6.Filo’yu denize dökerek, Komer’in arabasını yakarak, NATO üslerine yaptıkları baskınlarla yükselttikleri anti-emperyalist mücadeleyi bizler NATO’yu bu topraklardan bir daha gelmemek üzere kovarak tamamlayalım.

Dünya halklarının gerçek bir barışa ulaşması için NATOya karşı mücadeleyi her alanda yükseltelim! Gençliğin karşı karşıya kaldığı bu hayati görevi başarmak için Denizlerin mirasından öğrenelim, mücadeleyi işçi sınıfının saflarına taşıyalım, güçlendirelim!”