Bir köy okulunun maskotu olan Fındık adlı köpeğin gençlik hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi gözleri bu hastalığa çevirdi. İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arslan, “Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu aşılama” diye konuştu

Gençlik hastalığının tek çaresi aşılama

Tokat’ın Turhal ilçesinde öğrencilerin maskotu haline gelen Fındık isimli köpeğin yakalandığı gençlik hastalığından ölmesi üzerine dikkatler bu hastalığa ve tedavi yöntemlerine çevrildi. Diğer adı distemper olan hastalıkla ilgili İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), önemli bilgiler verdi. Ayrıca bu hastalığın özellikle denetimsiz hayvan girişi ve satışı nedeniyle sıkça görüldüğünü ve çok sayıda yavrunun yaşamına mal olduğu belirtilerek, denetimlerin çok sıkı bir şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.

İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, solunum ve merkezi sinir sistemlerini etkileyen bulaşıcı ölümcül bir viral hastalık olan gençlik hastalığıyla ilgili şunları sıraladı:

>> Rakun, kokarca ve tilki de dâhil evcil köpek ve diğer pek çok etobur arasında oluşur. Bu virüs yaban hayatta oldukça yaygındır.

>> Aşılanmamış yavru köpekler risk altında. 3 ila 6 aylık genç yavrular enfeksiyon ve hastalıklara karşı en duyarlı dönemindedir ve ölüm olasılığı enfekte yetişkinlere oranla daha yüksek olur. Cinsiyet belirleyici rol oynamaz.

>> Bu hastalık için şu anda spesifik bir tedavi mevcut değil ve hastalığın yönetimi öncelikle destekleyici tedaviye yönelik olmalı.

AŞILAMA EN İYİ YOL

Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolunun aşılama olduğunu vurgulayan Arslan, “Veteriner hekimler bu hastalık için yavruları yaklaşık 6 haftalık yaşta aşılamaya başlar ve hatta 12 veya 16 haftalık yaşta, 3-4 hafta aralıklarla devam etme eğilimindeler” dedi.

Arslan, köpeklerin iyileşme döneminde de virüsü yayabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Genç köpekler için hastalık süreci zordur ve çok değişken bulgulara neden olabilir. Bazı köpeklerde sadece geçici bir ateş, belki iştah kaybının yanında hafif depresyon rahatsızlığın başlama belirtileri olabilir. Hastalıktan sistemik bir şekilde etkilenen diğer köpeklerde burun ve gözyaşı akıntısı, öksürük, ateş, depresyon, iştahsızlık, kusma ve ishal meydana gelir. Köpekler bu belirtilerin bazılarını gösterirken, hastalığa ilişkin tüm belirtilere sahip olmaları beklenmez. Belirti göstermeyen enfeksiyondan dolayı tanı konulamayan şiddetli enfeksiyonlarda genellikle ölüm meydana gelir.”

HAYVANDAN HAYVANA BULAŞIR

Arslan, virüsün hayvanlardan insanlara geçeceğine dair endişe olduğunu dile getirdi. Hastalığın sadece hayvandan hayvana bulaştığını kaydeden Arslan, “Bir zamanlar virüsün insanlarda multiple skleroza (MS) neden olduğu düşünülmüş; ancak bu teori için önemli bir kanıt yok” diye konuştu.