Gençlik örgütleri İzmir’de 1 Eylül itibariyle uygulamaya geçen 90 dakika düzenlemesine tepki göstererek, "Ailelerimiz, işçi ve emekçi dostlarımız ile birlikte ulaşım zamları geri çekilene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Gençlik örgütlerinin 90 dakika uygulamasına tepkisi sürüyor

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 Eylül itibariyle 90 dakika uygulamasını kaldırdı. Uygulama kararı kabul edildiğinden beri imza kampanyası düzenleyen gençlik örgütleri, uygulamanın yürürlüğe girmesine tepki göstererek İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Ulaşım zammı uzun süreden beri var olan ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmesinin en net ifadesidir. Gerçekleşen son zam ile birlikte, emekçilere nasıl bir yük bindirdiklerini anlamak için basit bir matematik hesaplaması yapmak bile yetiyor. Kısaca yapılan zam ile bir işçinin yaklaşık 30 gün boyunca işe gidiş ve geliş ücreti zamlardan önce 213,6 TL iken şimdi 273,6 TL tutarına denk gelmekte. Bu tabloyu asgari ücrete yapılan zam ile karşılaştırdığımızda, asgari ücret yılbaşında 2020 TL den 2324TL ye yükselmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı ulaşım zammı ile birlikte bu yıl asgari ücrete yapılan zammın yaklaşık yarısına talip olarak işçilerin, açlık sınırının altında yaşamaya devam eden ezilen herkesimin sırtına daha fazla sefalet, açlık yoncası dikmiştir" denildi.

genclik-orgutlerinin-90-dakika-uygulamasina-tepkisi-suruyor-775339-1.

KRİZİN FATURASI OLAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİDİR

Bu düzenin böyle gitmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, "İzmir'in ulaşım altyapısı büyük ölçüde ise aktarma sistemine göre kurgulanmıştır. Tramvaylarla beraber aktarma kullanım oranı artırılmıştır. Bu zam her yanı ile tutarsız ve çelişkilidir. Şehrin bir yerinden bir yerine aktarmasız gitmek neredeyse mümkün değildir. Pandemi ile derinleşen ekonomik krizin yansıması şöyle gözlemektedir; Üniversite öğrencisi gençler kayıt dışı çalışsalar bile aileleri boğazlarından kesip çocuklarının okuması için kıt kanaat onlara destek olmaya çalışıyor. Ailenin bütçesine yüklenen zamlar genel olarak öğrencilerin bütçesine yansımaktadır ve evet bu zamlar gençliği ve yarının işçilerini doğrudan etkilemektedir. Ulaşımın en temel hak olarak tamamı ile ücretsiz sürdürülmesi gereken hizmet olması yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanların, işçilerin yaşamlarını doğrudan kâr olarak görmektedir. Bunun dışında krizin bir yükü olarak tüm vergiler ve zamlar geri çekilmelidir. Doğalgazı, elektriği, suyu, ekmeği, ulaşımı ve sayılabilecek bir çok zorunlu tüketim malzeme ve hizmeti halka yük değil, ücretsiz hizmet olarak verilmelidir. Zammı kim yapmış olursa olsun ister devlet ister belediye isterse de şirketler, karşısındayız, kapitalizmin vahşiliği ve sömürücülüğü karşısında sessiz kalmayacağız" ifadeleri kullanıldı.

genclik-orgutlerinin-90-dakika-uygulamasina-tepkisi-suruyor-775340-1.