Maltepe Belediyesi’nde başlatılan grev ardından Genel-İş Genel Merkezi, Belediye yönetimiyle anlaştı. Grev yasal olarak sona ererken işçiler ve sendika şubesi varılan anlaşmaya tepki gösterdi.

Genel-İş Genel Merkezi, Maltepe Belediyesi ile anlaştı, sendika şubesi ve işçiler tepki gösterdi

EMEK SERVİSİ

Genel-İş Genel Merkezi İstanbul Maltepe Belediyesi’nde toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine başlatılan greve müdahale etti. Sendika Genel Merkezi işveren ile yol, yemek ve AGİ dahil 4 bin 700 lirada anlaşmak istedi. Sendika Genel Merkezi dahil olmadan önce sözleşme sürecini yürüten Genel-İş Anadolu 2 No’lu Şubesi ise işçilerle anlaşmanın kabul edilip edilmeyeceğine dair referanduma gitti. Referandum sürerken Genel Merkez anlaşmayı imzaladığını duyurdu. İşçiler oylama sonucunun beklenmeden sözleşmenin imzalanmasına tepki gösterdi. Referandum oylamasında greve devam kararı çıksa da işçiler yasal dayanakları ortadan kalktığı için grevi sonlandırma kararı aldı.

İstanbul Maltepe Belediyesi’nde toplu sözleşmede uzlaşılamaması üzerine bin 588 işçi 6 gündür grev yaparken Genel-İş Sendikası Genel Merkezi işveren ile 4 bin 700 lirada anlaşarak sözleşme imzaladı.

Anlaşmayı kişisel Twitter hesabından duyuran Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Genel İş Sendikası ile sürdürdüğümüz Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmıştır” dedi.

Kılıç'ın ardından Genel-İş Genel Merkezi de anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı. Sendika'nın açıklaması şöyle:

2 NOLU ŞUBE’DEN REFERANDUM KARARI

Sendika genel merkezi dahil olmadan önce sözleşme sürecini yürüten Genel-İş Anadolu 2 No’lu Şubesi ise sözleşmeyi kabul etmeyerek greve devam edip etmeme konusunda işçilerle referandum yapma kararı aldı. Şantiyede sandıkları ve oy pusulalarını hazırlayan işçiler oy kullandı.

Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun “Toplu sözleşme sürecini 6 ay boyunca tıkayan işverenler. Şu an konuşulan 4 bin 700 liranın içerisinde yol, yemek, AGİ her şey dahil. İşçinin yola harcayacağı, öğlen yemeğine vereceği para bu rakama dahil olmamalı. Referandum sonunda arkadaşlarımız ya grev diyecek ya da bu rakamı kabul edecek. Biz de onların iradesine saygı duyacağız” dedi.

Dolgun süreci şöyle anlattı:

“Bizim toplu sözleşme hazırlıklarımız 1 Temmuz’da başladı. Ancak görüşmelere 16 Eylül’de başladık. CHP’li belediyelerin Sosyal Demokratlar İşveren Sendikası SODEM-SEN yetki vermişti. SODEM-SEN ile masaya oturduk. Teklif taslağımızda 90 maddemiz vardı. 6 ayda ancak 6 oturum yapabildik ve 50 maddeyi konuşabildik. Çünkü sınırlı sayıda çalışanı var ve birçok belediyede görüşmeleri olduğu için yeteri kadar vakit ayıramamıştı. 23 Şubat’ta greve çıkmadan bir gün önce kalan 40 maddeyi görüşmeye başladık. ‘Arkadaşlarımızı pandemi sürecinde bir grevle yüz yüze bırakmayalım, kalan taleplerimiz karşılansın, bunu arkadaşlarımızın talebine yakın bir noktada bitirmeye çalışalım’ dedik. Arkadaşlarımızın talebi karşılanmadı, biz de 23’ünde greve çıktık.

İşveren geçmişte uygulanan bir 40 saat uygulamasını esnetmek istedi. Geriye kalan maddelerimiz para teklifleriydi. Orada da bir taban ücret teklifimiz ve yüzdelik bir zam teklifimiz vardı. 700 kadar arkadaşımızın ücreti 2 bin 800 ile 3 bin 100 lira arası. Bunun içerisinde yol, yemek AGİ ve bir önceki sözleşmede seyyanen aldığımız 310 lira dâhildi. Geriye kalan arkadaşlarımız da 3 bin 500 ile 4 bin 400 arasında bir ücret alıyorlardı. Yol, yemek, AGİ ve 310 lira dâhildi. Açlık ve yoksulluk sınırı belli. 4 kişilik bir ailenin sadece gıdaya ulaşımının 3 bin 267 lira, yoksulluk sınırının 8 bin 570 lira olduğu bir yerde bunun ortasında bir yerde arkadaşlarımızın talebi karşılansın istedik. Kadıköy’de süreç 5 bin 275 ile bitmişti. ‘Bizimki de ona yakın bir şey olduğunda arkadaşlarımızın talebi karşılanır’ dedik. İşveren de bu talebi karşılayamayacaklarını söyledi. Bir de toplamda bütün haklar dâhil 4 bin 400 lira gibi bir teklifle geldi. Biz de greve çıktık. Dün itibariyle işveren 4 bin 600 teklif etti."

GREV SONA ERDİ

Anlaşmaya varılmasının ardından işçilere seslenen Genel-İş Anadolu Yakası 2 No'lu Şube yönetimi, Genel-İş Genel Merkez yönetiminin işçinin iradesini çiğneyerek, maniplasyonların etkisinde kalarak imza attığını belirtti.

İşçilere seslenen Şube Başkanı Yenigün Dolgun, grevin yasal olarak sona erdiğini söyleyerek işçilere emekleri için teşekkür etti. Dolgun, "Sizler mücadelenizi sonuna kadar sürdürdünüz, boyun eğmediniz. Genel merkez bizim irademizi tanımadı ancak bu bizim örgütlülüğümüze zarar vermemeli. Bundan sonra atacağımız adımları da buna göre atacağız" dedi.