Gündeminde çok sayıda tartışmalı düzenleme bulunan TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta yargı paketinin görüşmeleri sürecek, güvenlik soruşturması düzenlemesi ele alınacak. AKP’nin barolarla ilgili düzenlemeyi de bu hafta TBMM’ye sunabileceği iddia ediliyor

Genel Kurul gündemi yoğun: Önce yargı paketi sonra fişleme

BirGün ANKARA

Koronavirüs salgınına yakalanan onlarca personele rağmen çalışmalarını ara vermeden sürdüren TBMM’nin Genel Kurul gündeminde iki kritik düzenleme bulunuyor. Geçen hafta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan ve 22’nci maddesi kabul edilen yargı reformuna ilişkin teklifin kalan 44 maddesi, TBMM’nin bu haftaki ilk gündem maddesi olacak.

Muhalefet AYM’ye gidecek

Yargılamanın hızlandırılması iddiasıyla hazırlanan ancak muhalefetin karşı çıktığı yargı paketinin görüşülmeyi bekleyen maddeleri arasında, kişileri arabuluculuğa zorlayacak anti-demokratik düzenlemeler, istinaf mahkemelerinin bazı durumlarda devre dışı bırakılması ve ek soruşturma taleplerinin “yargılamayı uzatma” olarak değerlendirilmesine ilişkin hükümler yer alıyor. Muhalefet partileri, bu hafta görüşülecek maddelerin tekliften çıkarılmasını istiyor.


Genel Kurul’un bir diğer gündem maddesi ise güvenlik soruşturması düzenlemesi olacak. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ancak AKP tarafından yeniden TBMM gündemine alınan kamuya girişte güvenlik soruşturması uygulaması, TBMM İçişleri Komisyonu’ndan Genel Kurul’a sevk edildi. AKP ve MHP dışındaki partilerin tümü, güvenlik soruşturmasının fişleme anlamına geldiğini ifade ederek teklifin geri çekilmesini isterken, Genel Kurul’da kabul edilmesi durumunda AYM’ye gideceklerini açıkladı.

Baroları bölmeyi, etkisizleştirmeyi ve savunmayı baypass etmeyi amaçlayan düzenlemenin de bu hafta TBMM’ye sunulabileceği öne sürüldü. Edinilen bilgiye göre 20 Temmuz’a kadar ajandasındaki tüm antidemokratik uygulamaları yasalaştırmak isteyen AKP, barolara yönelik düzenlemeyi de yeni döneme bırakmadan TBMM’ye getirmek istiyor.