Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur, Covid-19 salgını sırasında getirilen istifa yasağının kalkmasının ardından emekliye ayrılan ve istifa eden doktor sayısının 10 bini aştığını söyledi. Uğur, ayrılanların ciddi kısmının uzman hekim olduğunu söyledi.

Genel Sağlık-İş: İstifa eden ve emekliye ayrılan doktor sayısı 10 bini aştı
Fotoğraf: AA

Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Başkanı Derya Uğur, yeni tip koronavirüs salgını sırasında getirilen istifa yasağının kalkmasının ardından emekliye ayrılan ve istifa eden doktor sayısının 10 bini aştığını aktardı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Derya Uğur, “Acil tıp, beyin ve sinir cerrahisi, anesteziyoloji ve reanimasyon, genel cerrahi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum gibi kritik branşlardan yurt dışına gidenlerin sayısında dikkat çeken artış gözleniyor" dedi.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) tercihlerinde de bu branşlarda tercih sayısının son derece azaldığını dile getiren Uğur, "Yurt dışına gitmek için başvurular bu şekilde devam ederse bu yıl sayının 3 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Yaşanan durum, bizim için büyük bir üzüntü kaynağıdır" diye konuştu.

Yurt dışına çıkmak için belge isteyen hekim sayısındaki artış, verilere de yansıyor. 2002 yılında yurt dışına gitmek için belge isteyen doktor sayısı 59 iken; 2022 yılının ilk 7 ayında 1402'ye ulaştı. Uğur, bu doktorlar arasında akademik personelin de önemli yer tuttuğunu anlattı.

Sağlıkta şiddete dikkat çeken Uğur, "Hekimler tüm zorluklarına rağmen onlarca yıl emek verdikleri mesleklerini bir kenara bırakarak, ‘yaşama haklarını' tercih etme zorunda kalıyor” dedi.

Böyle giderse sağlık sisteminin tıkanacağına dikkat çeken Derya Uğur, sağlıkta şiddet, yoğun çalışma, kötü çalışma koşulları, liyakatsiz yöneticiler, ücretlerin alım gücünün giderek azalması gibi sorunların sağlık çalışanlarını tükettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Giderlerse gitsinler” denildiğini hatırlatan Uğur, “Ancak görüldü ki durum o kadar basit değil. Mevcut koşullarda değişiklik olmazsa, şiddetin önü alınamazsa yurttaşımızın nitelikli sağlık hizmetine ulaşamaması kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı 2020 yılı sağlık istatistiğine göre;

► 2020 yılında 100 bin kişiye düşen toplam hekim sayısı 205, Avrupa Birliği ortalaması 389, Ekonomik Kalkınma Örgütü (OECD) ortalaması 356 kişi.

► 100 bin kişiye düşen toplam diş hekimi sayısı Türkiye'de 42, Avrupa Birliği'nde 79, OECD'de 73 kişi.

► 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 2020 yılında 342. Avrupa Birliği ortalaması 873, OECD ortalaması 919 kişi.