ABD'de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine Hollanda’dan da tepki yükseldi. Amsterdam’da bir araya gelen binlerce kişi, ırkçılığı protesto etti

George Floyd cinayeti Hollanda’da da protesto edildi

ABD’de polis tarafından öldürülen siyah Amerikalı George Floyd eylemleri ülke sınırlarını aşarak Avrupa’ya sıçradı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da binlerce kişi, Floyd cinayetini ve artan polis şiddetini protesto etti. Eylemciler, Avrupa’da artan ırkçılığa ve polis şiddetine de dikkat çekerek, '”Siyah insanları öldürmeyi bırakın”, “Siyahi hayatı önemlidir, “Sessizlik de bir şiddettir'' yazılı dövizler taşıdı.

İHA’da yer alan habere göre protestoyu organize edenlerden biri olan Linda, eylemin amacını şöyle özetledi:

‘ESKİDEN KÖLEYDİLER, ŞİMDİ BASKI GÖRÜYORLAR’

“Bugün burada iki sebepten dolayı bulunmamız çok önemli. Öncelikle Surinamlıların kölelikten kurtulduğu günü anmak için buradayız. Şimdi Amerika'da gördüğümüz şey aslında bütün dünyada sistematik olan bir şey, Afrika kökenine sahip olan herkese sürekli baskı yapılıyor. Eskiden köle olarak kullanılıyordu, şimdi ise baskı görüyorlar. Benim bugün burada bulunmamın sebebi bu. Bu insanlara yapılanlar karşısında olduğumu göstermek için buradayım ve aslında bu sadece Afrika kökenli olanlar için değil. Herkesin burada olmasını bekliyorum. Her türlü şiddetin ve baskının altında olan herkes için buradayım. Bunu birlikte yapmalıyız, birlikte burada olmalıyız.”

george-floyd-cinayeti-hollanda-da-da-protesto-edildi-738651-1.

Protesto gösterisine katılanlardan Lieve ise “Benim gibi beyaz tenli Hollandalıların burada bulunması çok önemli. Şimdi belki Floyd'un ölümünden dolayı buradayız fakat aslında üzerinde durmamız gereken en önemli konu Hollanda’daki kurumsal ırkçılıktır. Bu konuda mutlaka bir değişiklik gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda’da 1 Haziran, 1863 yılında kaldırılan köleliği anma günü olarak kutlanıyor.