George Floyd’u öldüren polislerin davasının 3’üncü gününde, vücut kamerası, Floyd’un gözaltına alındığı sırada polislere ‘ben kötü adam değilim’ diye yalvardığını gösteriyor.

George Floyd davası 3’üncü günü: Vücut kamerası Floyd'un polislere yalvarışını gösteriyor

ABD'de George Floyd’u öldüren polislerin davasının 3’üncü gününde, vücut kamerası görüntüleri izlendi.

Görüntüler George Floyd’un gözaltına alındığı sırada kendisini öldüren polislere karşı ‘ben kötü adam değilim’ diyerek kendisine zarar vermemeleri için yalvardığını gösteriyor.

Floyd’u öldüren polis memuru Derek Chauvin’in vücut kamerası görüntüleri, 46 yaşındaki adamı zorla gözaltına almasına rağmen yalvarışları dinlemeyerek daha da şiddet uyguladığını ortaya koyuyor.

Floyd’un ölümünün ardından görevden alınan Derek Chauvin, avutkatları aracılığıyla mahkemede gösterilen görüntülere rağmen Floyd’un ölümünde kasıtlı adam öldürme ve cinayet suçlarını reddediyor.

Duruşmanın üçüncü gününde davanın gözlemcileri, Floyd'un tutuklanma öncesi ve sırasındaki görüntülerinin, savcılar, uyuşturucuların ölümünde rol oynadığı iddiasıyla başa çıkma girişimi olabileceğini söylediler.

VÜCUT KAMERALARI NE GÖSTERİYOR?

46 yaşındaki George Floyd’u boğazına basarak nefesini kesen ve ölümüne yol açan memurlardan, Thomas Lane, J Alexander Kueng ve Tou Thao'ya ait vücut mahkemede jüri üyelerine ve yargıçlara gösterildi.

Video görüntülerinde Floyd’u gözaltına almaya çalıştığı sırada Derek Chauvin’in vücut kamerasının düştüğü görünüyor.

LÜTFEN BENİ VURMA ANNEMİ DAHA YENİ KAYBETTİM

Polis Thomas Lane'in görüntülerinde, Floyd'un polislere yalvararak, "Lütfen beni vurma. Annemi daha yeni kaybettim" dediği belli oluyor.

Gözaltı sırasında kelepçe takılan Floyd, polislere karşı, "Bana söylediğin her şeyi yapacağını" diyerek yalvarmaya devam ediyor.

Görüntüler, Floyd’un gözaltına alındığı sırada, son derece endişeli ve korku dolu olduğunu bu nedenle de polislere kendini panik halinde açıklamaya çalıştığını gösteriyor.

DAVANIN İKİNCİ GÜNÜDE TANIKLAR NE DEMİŞTİ?

Mahkemenin ikinci gününde, George Floyd’un ölüm anını videoya alarak herkesin görmesini sağlayan 18 yaşındaki Darnella Frazier’ın ifadesine başvurulmuştu.

Daha fazlasını yapamadığı için sürekli Floyd’dan af dilediğini belirten Frazier, "George Floyd'a baktığımda sanki babama, kardeşime, kuzenlerime, amcalarıma bakıyorum çünkü hepsi siyahlar ve bunun nasıl onlardan birinin başına gelebileceğine bakıyorum. Daha fazlasını yapmadığım için sürekli George Floyd'dan özür dilemeye devam ediyorum" şeklinde konuşmuştu.

Sanık polislerin, Floyd’un nefes alması için ona hiçbir yol sunmadığına işaret edilmiş, davanın savcıları da, olaya müdahale etmek isteyenlere karşı polisin tavırlarını tespit etmeye çalışmıştı. İkinci gün başvurulan tanık ifadelerine göre polisler, Floyd’a yardım etmek isteyenlere karşı son derece saldırgan davranışlar sergilediği ortaya çıkmıştı. Konuya ilişkin Frazier, “Ne zaman biri yaklaşmaya çalışsa, polisler yaklaştırmamaya çalıştı” demişti.

Savcılık, olay sırasında görevde olmayan ancak olaya tanık olan ve acil yardım eğitimi almış bir itfaiye memuru olan Genevieve Hansen’in ifadesine de başvurmuştu. Hansen, “Oradan geçerken 3 polisin tüm ağırlıklarını bir adamın boynuna doğru verdiklerini gördüm. Adamın bilincinin kapalı olduğunu fark etmem uzun sürmedi ancak o an tek bilmem gereken nabzının atıp atmadığıydı” diye belirtmişti.

Hansen, olay sırasında polislerden birine kendini tıbbi yardım eğitimi almış bir itfaiye çalışanı olarak tanıttığını fakat polisin bu duruma karşı temkinli yaklaşarak kendisini uzak tuttuğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minesota eyaletinin Minneapolis şehrinde geçen yıl Mayıs ayında gözaltına alındığı sırada polis Derek Chauvin tarafından nefessiz bırakılarak öldürülen George Floyd’un davası pazartesi başladı.

Floyd’un gözaltına alındığı sırada boynuna 9 dakika boyunca basarak nefessiz bırakan ve ardından ölümüne yol açan Derek Chauvin, 'ikinci ve üçüncü derece kasıtsız öldürme' suçlarından yargılanıyor. İkinci derece cinayetin cezası, 40 yıl. Savcılar, kanıtlamasının daha kolay olacağı düşüncesiyle üçüncü dereceden cinayeti de iddianameye eklemişti.

Davada, Chauvin’in Floyd’un ölümüne kasıtlı olarak yol açıp açmadığı sorularına yanıt aranıyor.