Minneapolis polis şefi, George Floyd’u boynuna 9 dakika boyunca basıp nefessiz bırakarak öldüren polis memuru Derek Chauvin’in gözaltı işlemi sırasında ‘güç yasasını ihlal ettiğini’ söyledi.

George Floyd davası: Polis şefi Derek Chauvin’in 'güç politikasını ihlal ettiğini' söyledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

George Floyd davasının 6’ncı gününde, görgü tanıklarının ardından, Minneapolis polis şefi Medaria Arradondo’nun ifadesine başvuruldu.

Polis şefi Arradondo, gözaltı işlemi sırasında polis memuru Derek Chauvin’in 45 yaşındaki George Floyd’a uyguladığı şiddetin kabul edilemez olduğunu ve olaydan sonra hemen görevden alındığını söyledi.

Arradondo, Floyd’un gözaltına alındıktan sonra direnmeyi bıraktığını ve bu durumda da polislerin artık şiddet uygulamaması gerektiğinin altını çizdi.

Chauvin’in 45 yaşındaki Floyd’a uyguladığı şiddetin de herhangi bir direniş göstermemesinden ve polisin eylemlerine yanıt vermemesinden sonra bile devam ettiğini belirtti.

“KONUŞMAK GÜÇ KULLANMAKTAN DAHA İYİDİR”

Polis şefi Arradondo, ‘bir durumdan kurtulmak için konuşmanın’ her zaman güç kullanmaktan daha iyi olduğunu söyleyerek, memurların mümkün olduğunda ‘topluluğun yardımını’ isteyebileceklerini de sözlerine ekledi. Son olarak Arradondo, Chauvin’in gözaltı işlemi sırasında polislik yasasını ihlal ederek Floyd’a müdahale ettiğini belirti.

Derek Chauvin’in avukatı Eric Nelson, polisin müdahalelerine ilişkin, “Bazen bir polisin silahını çıkarması ve beni dinlemediğiniz takdirde güç kullanacağım demesi gerekir” dedi.

Nelson’a yanıt ise dava görüntülerinin mahkemede gösterilmesiyle geldi.

Görüntülere göre, Chauvin, dizini sağlık görevlileri gelmeden önce Floyd'un kürek kemiğine doğru kaydırarak nefesini iyice kesiyor.

POLİS ŞEFİ DAHA ÖNCE DE POLİS ALEYHİNDE İFADE VERMİŞTİ

Minneapolis polis şefi Arradondo’nun polis aleyhinde verdiği ilk ifade Floyd davası değil. Arradondo daha önce de Avustralyalı bir kadının polisler tarafından öldürülmesine ilişkin de ifade vermiş ve polislerin cinayet işlediğini kaydetmişti.

Arradondo ayrıca, kariyerinin başlarında, Minneapolis polis departmanını ‘ayrımcı uygulamaları tolere’ ettikleri gerekçesiyle 4 polis memuruyla birlikte dava etmişti.

george-floyd-davasi-polis-sefi-derek-chauvin-in-guc-politikasini-ihlal-ettigini-soyledi-861335-1.

FLOYD’UN ÖLÜMÜ UYUŞTURUCUDAN DEĞİL NEFESSİZLİKTEN

Pazartesi günü mahkeme, Floyd'un Hennepin Ülke Tıp Merkezine geldikten 30 dakika sonra öldüğünü ilan eden Dr. Bradford Wankhede Langenfeld'in de ifadesini aldı.

Dr. Lagenfeld, Floyd'un ölümünün ‘asfiksi’ adı verilen oksijen eksikliğinden kaynaklandığına inandığını söyledi.

Savcılar, Bay Floyd'un ölüm sebebinin boğulma olduğunu öne sürdüler. Bu, da tıp doktorunun aksine Floyd'un kalbi ve akciğerlerinin durduğu anlamına gelen "kardiyopulmoner tutuklamadan" öldüğünü gösteriyor.

BBC'nin aktardığına göre, Polis memuru Chauvin'in avukatları, iddia edilen uyuşturucu kullanımı ve altta yatan bir kalp rahatsızlığının .Floyd'un ölümüne katkıda bulunduğunu iddia etti.

Sağlık görevlileri de olay yerine geldiklerinde Floyd’un nabzı olmadığını ve nefes alıyor gibi görünmediğini söylemişlerdi.

Yetkililer, şimdilik 6’ncı gününde olan davanın yaklaşık bir ay sürmesini beklediklerini ifade ediyor.