ABD’de polis memuru Derek Chauvin tarafından 9 dakika boyunca boynuna basılıp öldürülen George Floyd davasının ikinci günü geride bırakıldı. Bugüne kadar davada jüri üyelerinin tanıtımı ile görgü tanıklarının ifadeleri alındı. Görgü tanıkları, polisin Floyd'a yardım etmek isteyenlere engel olmaya çalıştığını söyledi.

George Floyd davası: Polis yardım etmek isteyenleri engellemiş

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika boyunca boynuna basarak nefessiz bırakarak öldürdüğü George Floyd davasının 2’nci günü geride kaldı. Şimdiye kadar mahkeme heyeti, jüri üyelerinin tanıtımı ile görgü tanıklarının ifadelerine başvurdu.

Mahkemenin ikinci gününde, George Floyd’un ölüm anını videoya alarak herkesin görmesini sağlayan 18 yaşındaki Darnella Frazier’ın ifadesine başvuruldu.

Daha fazlasını yapamadığı için sürekli Floyd’dan af dilediğini belirten Frazier, "George Floyd'a baktığımda sanki babama, kardeşime, kuzenlerime, amcalarıma bakıyorum çünkü hepsi siyahlar ve bunun nasıl onlardan birinin başına gelebileceğine bakıyorum. Daha fazlasını yapmadığım için sürekli George Floyd'dan özür dilemeye devam ediyorum" şeklinde konuştu.

POLİS FLOYD’A YARDIM ETMEK İSTEYENLERE İZİN VERMEDİ

Tanık ifadelerinin ardından sanık polislerin, Floyd’un nefes alması için ona hiçbir yol sunmadığına işaret edildi. Davanın savcıları da, olaya müdahale etmek isteyenlere karşı polisin tavırlarını tespit etmeye çalıştı. İkinci gün başvurulan tanık ifadelerine göre polisler, Floyd’a yardım etmek isteyenlere karşı son derece saldırgan davranışlar sergiledi. Konuya ilişkin Frazier, “Ne zaman biri yaklaşmaya çalışsa, polisler yaklaştırmamaya çalıştı” dedi.

Savcılık, olay sırasında görevde olmayan ancak olaya tanık olan ve acil yardım eğitimi almış bir itfaiye memuru olan Genevieve Hansen’in ifadesine de başvurdu. Hansen, “Oradan geçerken 3 polisin tüm ağırlıklarını bir adamın boynuna doğru verdiklerini gördüm. Adamın bilincinin kapalı olduğunu fark etmem uzun sürmedi ancak o an tek bilmem gereken nabzının atıp atmadığıydı” diye konuştu.

Hansen, olay sırasında polislerden birine kendini tıbbi yardım eğitimi almış bir itfaiye çalışanı olarak tanıttığını fakat polisin bu duruma karşı temkinli yaklaşarak kendisini uzak tuttuğunu söyledi.

Tou Thao ve Chauvin'in yanında bulunan ve Floyd'u zapt etmeye yardım eden diğer iki polis, cinayet ve öldürmeye yardım ve yataklık etme suçlamalarıyla bu yıl birlikte yargılanacak.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minesota eyaletinin Minneapolis şehrinde geçen yıl Mayıs ayında gözaltına alındığı sırada polis Derek Chauvin tarafından nefessiz bırakılarak öldürülen George Floyd’un davası pazartesi başladı.

Floyd’un gözaltına alındığı sırada boynuna 9 dakika boyunca basarak nefessiz bırakan ve ardından ölümüne yol açan Derek Chauvin, 'ikinci ve üçüncü derece kasıtsız öldürme' suçlarından yargılanıyor. İkinci derece cinayetin cezası, 40 yıl. Savcılar, kanıtlamasının daha kolay olacağı düşüncesiyle üçüncü dereceden cinayeti de iddianameye eklemişti.

Davada, Chauvin’in Floyd’un ölümüne kasıtlı olarak yol açıp açmadığı sorularına yanıt aranıyor.

FLOYD’UN AİLESİ: SİSTEMDEN ADALET İSTİYORUZ

Kardeşi Terrence Floyd da davaya ilişkin adalet istediklerini belirterek, "Tanrı'dan korkan bir aileyiz, biz kilise halkıyız. Bu nedenle, bu konuyu sadece bununla bitireceğim sistemden adalet istiyoruz" demişti.

Diğer bir kardeşi Philonise Floyd ise Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda kalbimde düzeltilemeyecek büyük bir delik var. George için adalete ihtiyacım var. Bir mahkumiyete ihtiyacımız var" diyerek adalet çağrısında bulunmuştu.