ABD'de George Floyd için yapılan protesto gösterilerine karşı 16 eyaletteki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Teksas, Utah ve Washington'da Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Başkan Trump, "Ulusal Muhafızlar harika iş çıkarıyor. Oyun yok" dedi. Tehditlere rağmen protestolar devam etti

George Floyd eylemleri yasak dinlemedi: Adalet yoksa isyan var

ABD'de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için adalet talebiyle ülke çapında düzenlenen protestolar devam ederken 16 eyaletteki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Salı gününden beri devam eden Floyd protestolarına karşı Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Teksas, Utah, Washington olmak üzere dokuz eyalette Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Buna karşın devam eden eylemlerde göstericilerle polis defalarca karşı karşıya geldi, eylemciler onlarca polis aracını yakarken, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

MINNESOTA'YA POLİS TAKVİYESİ

George Floyd'un öldürüldüğü Minnesota eyaletinde beş gündür süren gösterilerin ardından Ulusal Muhafızların tamamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez göreve çağrıldı. Kentte konuşlandırılan 500 ulusal muhafızın sayısı 10 bine çıkarıldı.

Kentteki bir polis merkezinin önünde toplanan yüzlerce protestocu, taşıdığı döviz ve attığı sloganlarla Floyd için adalet çağrısı yaptı. Kentte sokağa çıkma yasağı başlar başlamaz polis göstericilere biber gazıyla saldırıda bulundu.

Yerel saatle 20.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından telefonlara acil uyarı şeklinde gönderilen mesajlarla alandaki protestoculardan evlerine dönmeleri istendi. Sokaklardaki barışçıl yüzlerce gösterici de ellerindeki çöp poşetleri, süpürge ve temizlik malzemesiyle zarar verilen bina ve mağazaları temizledi.

Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Minneapolis'te Demokrat Belediye Başkanı'nın yapamadığını yapmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Hasarın oluşmaması ve polis merkezinin ele geçirilmemesi için bunun iki gün önce yapılması gerekiyordu. Ulusal Muhafızlar harika iş çıkarıyor. Oyun yok!" dedi.

LOS ANGELES AYAKLANDIgeorge-floyd-eylemleri-yasak-dinlemedi-adalet-yoksa-isyan-var-738221-1.

Los Angeles’ta başlayan eylemlerde göstericiler büyük caddeleri kapattı, polis araçlarını ateşe verdi. Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, “Los Angeleslıların ifade özgürlüğünü ve şiddetten ya da vandalizmden korkmadan yaşama hakkını her zaman koruyacağız. Göstericilerin, güvenlik güçlerinin ve tüm Los Angeles sakinlerinin güvenliğini arttırmak için 20.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulayacağız” duyurusu yaptı. Ancak yasağı dinlemeyen protestocular “Siyahların hayatı değerlidir” şeklinde sloganlar atarak eylemlerine devam ederken polis kitleyi cop ve plastik mermi kullanarak dağıtmaya çalıştı.

george-floyd-eylemleri-yasak-dinlemedi-adalet-yoksa-isyan-var-738222-1.FLORİDA VE UTAH’TA EYLEMCİLERE SALDIRI

Protestoların alevlendiği Utah eyaletinde ise Vali Gary Herbert, Ulusal Muhafızları görevlendirirken, eyaletin başkenti Salt Lake City’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Salt Lake City’de protestocuların kapattığı yollardan birinde bir sürücünün ok ve yayla göstericileri hedef almaya çalıştığı anlar kaydedildi. Ok ve yayı eline alan sürücü ‘Siyahların hayatı değerlidir’ ifadesine atfen ‘Herkesin hayatı değerlidir’ diye bağırdı ve oku fırlatmaya yeltendi ama göstericiler sürücüye müdahale etti. Florida’nın Tallahassee kentinde de bir sürücünün kamyonetini yolu kapatan göstericilerin üzerine sürmesi sonucu bazı protestocuların yaralandığı belirtildi.

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE GERİLİM

George Floyd’un hayatını kaybetmesine dönük protestolarda başkent Washington DC’de gerginlik tırmandı. Beyaz Saray etrafında toplanan yüzlerce gösterici önceki gün polisle karşı karşıya geldi. Göstericilerden bazıları kurulan barikatları aştı. Ellerini havaya kaldırarak ‘Siyahların hayatı değerlidir’, ‘Beni vurma’ ve ‘Nefes alamıyorum’ sloganları atan göstericiler, “Adalet yoksa huzur yok” sözlerini de sürekli tekrarladı. Bu esnada göstericilerden bazılarının polise ait üç aracın üstüne çıktığı, araçların camlarını kırdığı anlar kameralara yansıdı.

PHİLADELPHİA VE NEW YORK’TA ARBEDE

New York’ta devam eden gösterilerde de polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda polisin kalabalığa copla müdahale ettiği gözlenirken, bir polis aracının da bariyerlerin önünde duran göstericilerin üzerine sürülmesi sonucu bazı kişilerin yaralandığı görüldü. Manhattan Union Meydanı civarındaki gösterilerde protestocular bazı polis araçlarının camlarını kırdı, sprey boya ile araçların üzerine sloganlar yazdı. New York Emniyet Müdürlüğü, şehirdeki protestolarda 200’den fazla kişinin gözaltına alındığını, 40 polis aracının yakıldığını duyurdu. Philadelphia’da devam eden eylemlerde de göstericilere müdahale eden 13 polis çıkan arbedede yaralandı. Philadelphia Emniyeti’nin yaptığı açıklamaya göre en az 3 bin kişinin katıldığı protestolarda 14 kişi gözaltına alınırken, göstericiler en az dört polis aracını ateşe verdi.

ALMANYA’DA PROTESTOgeorge-floyd-eylemleri-yasak-dinlemedi-adalet-yoksa-isyan-var-738223-1.

Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Göstericiler 'Beyazların susması şiddettir', 'George Floyd için adalet', 'Adalet olmadan barış olmaz', 'Siyahların hayatı önemlidir' ve 'Susmak seni suç ortağı yapar' şeklinde dövizler ile George Floyd'un fotoğraflarını taşıdı. Almanya’da da çok sayıda kişinin ırkçı şiddetten dolayı hayatını kaybettiğini hatırlatan eylemciler, Halle ve Hanau kentlerindeki ırkçı saldırıları tekrar dile getirdi. Eylemciler, Floyd’un maruz kaldığı polis şiddetinin münferit olay olmadığına işaret ederek, olayın 'buzdağının görünen yüzü' olduğunu ifade etti.

ABD’de sokağa çıkma yasağı ilan edilen eyalet ve şehirler şöyle sıralandı:

►Kaliforniya (Beverly Hills, Los Angeles)

►Colorado (Denver)

►Florida (Miami)

►Georgia (Atlanta)

►Illinois (Chicago)

►Kentucky (Louisville)

►Minnesota (Minneapolis, St. Paul)

►New York (Rochester)

►Ohio (Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Toledo)

►Oregon (Eugene, Portland)

►Pensilvanya (Philadelphia, Pittsburgh)

►Güney Karolina (Charleston, Columbia)

►Tennessee (Nashville)

►Utah (Salt Lake City)

►Washington (Seattle)

►Wisconsin (Milwaukee)