ABD’de polis tarafından öldürülen siyah yurttaş George Floyd için adalet talebiyle yapılan eylemler artıyor. Minneapolis’te göstericiler polis merkezini ateşe verirken New York’ta da yurttaşlar sokağa çıktı. Trump’ın protestolara karşı “Ulusal Muhafızları gönderip işimi hallederim” tehdidi üzerine kente Ulusal Muhafızlar gönderildi. Ancak ağır tehdide rağmen protestocular geri adım atmadı

George Floyd için eylemler artıyor: Geri adım yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD kamuoyunda gündeme oturan siyah yurttaş George Floyd'un öldürülmesine karşı adalet talebiyle yapılan protestolar tehditlere ve sert müdahalelere rağmen büyüyor. Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis'in üçüncü bölgesinde salı gecesi başlayan ve bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan gösterilere dönük polis şiddetine Ulusal Muhafızlar da dahil oldu.
Önceki gece, kentte devam eden protestolarda bir grup gösterici polis merkezine girerek binayı ateşe verdi. Polisin kurduğu barikatı aşan yüzlerce kişinin binaya girdiği, polise ait materyalleri kendi aralarında dağıttığı daha sonra binayı ateşe verdiği anlar sosyal medyada yayımlandı.

NEW YORK'TA EYLEM

New York eyaletinde Manhattan’daki Union Meydanı'nda toplanan yurttaşlar 'BlackLivesMatter' (Siyahların hayatı önemli) ve 'I can't breath' (Nefes alamıyorum) yazılı dövizler taşıyarak eylem yaptı. Polisin eyleme müdahalesi sonucu onlarca kişi gözaltına alınırken sosyal medyada paylaşımlarında, yurttaşlar Union Meydanı'ndaki gösterilere devam edilmesi çağrısı yaptı.

TEHDİT SAVURDU

george-floyd-icin-eylemler-artiyor-geri-adim-yok-737557-1.

ABD Başkanı Donald Trump ise devam eden protestolar nedeniyle kentin belediye başkanına ve göstericilere tehdit yağdırdı. Trump'ın "Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim" şeklinde yaptığı açıklama sonrası Ulusal Muhafızlar kente doğru yola çıktı.

Cinayete tepki gösteren Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey de protestolar karşısında geri adım atarak Minnesota Valisi Tim Walz'dan Ulusal Muhafızlar’ın bölgeye gönderilmesi talebinde bulunmuştu. Vali Walz eyalette 'acil durum' ilan ederken Ulusal Muhafızlar’ı görevlendirdiğini duyurmuştu.

ABD makamları protestoculara yönelik sert müdahalelerini artırma yoluna giderken 46 yaşındaki Floyd'un katili olan polisi tutuklama konusunda esneklik göstermeye devam ediyor. Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma devam ederken Floyd'un katili Derek Chauvin isimli polis hakkında daha önce 18 kez şikâyet dilekçesi verildiği, iç soruşturma geçirdiği ortaya çıkmıştı.

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ABD'deki siyah yurttaşların polis tarafından öldürülmelerinin önüne geçilmesi için çağrıda bulundu. BM yetkilisi Bachelet, "Bu, ABD'li polis memurları ve toplum üyeleri tarafından silahsız Afro-Amerikalıların öldürüldüğü uzun bir çizginin devamı. ABD makamları, bu tür cinayetleri durdurmak veya gerçekleştirildiğinde adaletin yerini bulması için ciddi önlemler almalıdır" açıklaması yaptı.

CNN MUHABİRİ GÖZALTINA ALINDI

george-floyd-icin-eylemler-artiyor-geri-adim-yok-737558-1.

CNN muhabiri Omar Jimenez de canlı yayında izlenimlerini aktardığı sırada polislerce gözaltına alındı. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, siyah yurttaş Jimenez’in polise neden gözaltına alındığını sorduğu ancak buna yanıt alamadığı görüldü. CNN’in ana stüdyosundaki sunucular, muhabirlerinin kimliğini açıkça beyan etmesine rağmen canlı yayında Minnesota eyalet polisi tarafından gözaltına alınmasına tepki gösterdi.