ABD'nin Minnesota eyaletindeki davada jüri, eski polis memuru Derek Chauvin'i, siyah Amerikalı George Floyd'un gözaltına alınması sırasında dizini ensesine basarak ölümüne neden olmaktan suçlu buldu.

George Floyd'u öldüren polis Derek Chauvin, 2'nci ve 3'üncü derece cinayetten suçlu bulundu

ABD'de siyah Amerikalı George Floyd'un öldürülmesine ilişkin davada eski polis Derek Chauvin, hakkındaki 3 suçlamanın tamamından suçlu bulundu.

Minneapolis'teki Hennepin Bölge Mahkemesinde 4 haftadır devam eden yargılamada dün 12 kişilik jüri, yaklaşık 10 saat süren müzakereden sonra yerel saatle 16.10'da kararını açıkladı.

Yargıç Peter Cahill tarafından okunan jürinin kararında Chauvin, kendisine yöneltilen 2 ve 3. dereceden cinayet ve ölüme sebebiyet verme suçlamalarının tümünden suçlu bulundu.

Kararın okunmasının ardından Chauvin'in hakkında kefalet kaldırıldı ve tutuklanarak cezaevine konuldu.

29 Mart'tan beri devam eden davada toplam 45 tanık dinlenmiş, savcılık ve savunma makamlarını önceki gün kapanış konuşmalarını yapmıştı.

CHAVUİN’İN ALABİLECEĞİ HAPİS CEZASI

Chauvin’in mahkemede suçlu bulunmasının ardından alacağı net hapis cezasının ise 2 ay sonra açıklanacağı duyuruldu.

Chauvin’in mahkeme tarafından 2’nci ve 3’üncü derece cinayet ve ölüme sebebiyet vermekle suçlu bulunmasının ardından alacağı net hapis cezası merak konusuyken, ABD’li avukatlar, eski polis memurunun onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

ABD’de eyaletlere göre ceza sistemleri değişse de Chauvin’in alabileceği hapis cezası şu şekilde:

İkinci derece planlı olmayan cinayete en çok 40 yıl, üçüncü derece cinayete en fazla 25 yıl, ikinci derece ölüme sebebiyet verme suçuna ise 10 yıl hapis ya da 20 bin dolar hapis cezası verilebiliyor.

george-floyd-u-olduren-irkci-polis-derek-chauvin-suclu-bulundu-867082-1.

ABD BAŞKANI: KARAR İLERİYE DOĞRU DEV BİR ADIM OLABİLİR

Chauvin’in Floyd’u öldürmesinin mahkeme tarafından da karara bağlanmasının ardından, ABD’de davayı takip eden milyonlarca insan sosyal medyadan ‘adalet yerini buldu’ şeklinde tweetler atıldı, bazı kesimler de mahkeme önünde kutlama yaptı.

Karar ABD başkanı Joe Biden tarafından da sevinçle karşılandı. ABD Başkanı Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajda sonunda adalet biraz yerini buldu diyerek, “Bugün Minnesota'daki jüri, eski Minneapolis polis memuru Derek Chauvin'i George Floyd'u öldürmekten suçlu buldu. Karar, ileriye doğru bir adımdır. Ve hiçbir şey George Floyd'u geri getiremezken, bu Amerika'da adalet yolunda ileriye doğru dev bir adım olabilir” dedi.

ABD Başkan yardımcısı Kamala Harris de kararı ‘bizi kanun önünde eşit adaleti gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştırıyor diye niteleyerek, “Bugünün kararı, bizi kanun önünde eşit adaleti gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Ancak karar nesillerdir var olan acıyı iyileştirmeyecektir. Floyd ailesinin hissettiği acıyı ortadan kaldırmaz. Bu yüzden eşit adalet için savaşmaya yeniden karar vermeliyiz. Hepimiz George Floyd'un mirasının bir parçasıyız. Ve şimdi bizim işimiz onu ve onun mirasını onurlandırmak” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

George Floyd, 25 Mayıs'ta Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınırken öldürülmüştü.

Gözaltı sırasında yere yatırılan 46 Yaşındaki Floyd, polis memuru Derek Chauvin'in uzun süre boynuna diziyle bastırması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Görüntüler, ülkede siyahlara yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline sıçramıştı.

Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında 2 ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalarıyla dava açılarak tutuklanmıştı.

Chauvin, 29 Mayıs 2020'den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights'teki hapishaneden 10 Temmuz 2020'de, 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.​​​​​​​