ABD'de polis tarafından öldürülen George Floyd'un ailesi Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinin yönetimine dava açtı.

George Floyd'un ailesi Minneapolis yönetimine dava açtı

Polis nezaretinde hayatını kaybeden siyah Amerikalı George Floyd’un ailesi Minneapolis kenti yönetimi ve olayla alakalı suçlanan 4 polis memuruna dava açtı.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde siyah Amerikalı Floyd’u gözaltına alırken yere yatırıp boynuna diziyle bastırarak ölümüne neden olmakla suçlanan beyaz polis memuru Derek Chauvin ikinci dereceden cinayet, olay sırasında görevde olan diğer üç polis memuru da yardım ve yataklık suçlamalarıyla yargılanıyor.

VOA'nın haberine göre Washington da dahil ülke genelinde ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı büyük protestolara neden olan olayın ardından, dört polis memuru da görevden alındı.

TAZMİNAT TALEBİ

Floyd’un ailesinin avukatı Ben Crump düzenlediği basın toplantısında, tazminat talep ettiklerini açıkladı ancak miktar belirtmedi.

Davada hedeflerinin, polisin toplumda ayrımcılıkla karşılaşanları öldürmelerinin fahiş bedeli olmasını sağlamak olduğuna vurgu yapan Crump, “polisin gelecekte, özellikle siyahlar olmak üzere tüm ötekileştirilmiş kişileri haksız yere öldürmesini mali açıdan engelleyecek” bir sonuç almayı hedeflediklerini aktardı.

Minneapolis emniyet biriminin, başta siyah erkekler olmak üzere genel anlamda gözaltına alınanların haklarını ihlal eden kurallar ve prosedürler uyguladığını iddia eden Crump kentteki polis memurlarının yeniden eğitimden geçirilmesi gerektiğini savundu. Crump, “George Floyd’un boynundaki sadece Derek Chauvin’in dizi değildi. George Floyd’u öldüren, tüm Minneapolis Emniyet Müdürlüğü’ydü” ifadelerini kullandı.

Yerel yetkililer, kentteki emniyet birimini feshederek yerine, halk güvenliği sorunları ve suç eylemlerinin ardından yatan sosyal sorunları ele alan bir birim kurma önerisinde bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs akşamı George Floyd isimli 46 yaşındaki siyah Amerikalı, polis tarafından gözaltına alınırken öldürüldü.

Yoldan geçenlerin çektiği ve sosyal medyada paylaşılan videolara göre, 20 dolar değerinde bir sahtecilik şüphesiyle gözaltına alınmak istenirken Floyd, beyaz polisin dizini ensesine basması sonucu nefesi kesilerek hareketsiz kaldı.

Floyd’un, dakikalarca "Lüften, nefes alamıyorum, lütfen!" şeklinde yalvarmasına, etraftakilerin uyarı ve tepkilerine rağmen polisin acil sağlık ekipleri gelene kadar pozisyonunu değiştirmediği görüldü.

Beyaz polisin yaklaşık 9 dakika boyunca ensesine basarak beklediği Floyd’un ambulansla kaldırıldığı hastanede kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği açıklandı.

Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği görüntüler ertesi gün sosyal medyada yayıldıkça büyük tepki topladı. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, olay nedeniyle siyah toplumundan özür diledi ve "Amerika’da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı" dedi.

Floyd’un kameralar önünde boynuna basılarak ölümüne neden olan polislere yönelik infial ise gittikçe büyüdü. Ülkede siyahlara yönelik orantısız polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarının fitili ateşlendi.