ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd'un öldürülmesine yönelik protestolar devam ediyor. Son olarak Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı protestolara İsveç de katıldı

George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı protestolara İsveç de katıldı

Aslı Elif Sakallı / BirGün İsveç

Avrupa'nın birçok şehrinde oldugu gibi İsveç’in büyük kentlerinde de ABD’de siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi üzerine protestolar gerçekleşiyor. İnsanlar çarşamba günü Stockholm’de, Perşembe akşamı ise Malmö’de bir araya geldi. Göteborg’da ise Cumartesi günü için eylem çağrısı yapıldı.

Koronavirüs salgını devam ederken birçok ülkede sokağa çıkma yasaklarına varan çeşitli kısıtlama kararları alındı. İsveç'in sosyal mesafe uygulamalarını esas olarak yasaklar yerine tavsiyelerle gerçekleştirmeye çalışması hem İsveç içinde hem de dışında oldukça tartışıldı. Resmi yasaklar yoluyla olmasa da İsveç’te de sosyal mesafenin açıldığını söylemek mümkün. Halk Sağlığı Kurumu’nun tavsiyesine uyarak liseler ve üniversiteler uzaktan eğitime, bazı işyerleri evden çalışmaya geçmişti. Elliden fazla kişinin bir araya gelmesi ise hükümet tarafından yasaklanmıştı.

POLİS BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİ

Buna rağmen çarşamba günü binlerce kişi Stockholm’ün merkezinde Stureplan’da ırkçı polis şiddetine tepki göstermek için bir araya geldi. Eylemciler ‘’No justice no peace’’ (Adalet yoksa barış da yok), “We demand justice” (Adalet istiyoruz), “Am I next?” (Sıradaki ben miyim?) yazan pankartları taşıdılar. Elli kişiye kadar izinli olan gösterinin binleri bulması üzerine polis zaman zaman göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Kraliyet sarayının önüne yürüyen gruba ve merkez metro istasyonunda platforma inmeye çalışan kalabalığa karşı polisin biber gazı kullandığı görüldü.

Malmö’de ise Perşembe akşamı iki bin civarı eylemci buluştu. Polisle müzakerelerin sonunda dağılmaya ikna olmayan bazı eylemciler Malmö’nün merkezine doğru yürüdüler. Värnhemstorget’te Polis karakoluna vardıklarında ise polis tarafından durduruldular. Ancak polisle eylemciler arasında bir çatışma yaşanmadı.

Göteborg’da Cumartesi günü için eylem çağrısı yapıldı. Göteborg polisi, salgın sebebiyle hükümetin elliden fazla kişinin katıldığı etkinlikleri yasakladığını hatırlatarak göstericilerin bu yasağa uyacağını umduklarını belirtti.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg SVT kanalında salgın zamanında yapılan gösterilere tepki gösterdi. Polis şiddetini protesto etmenin anlaşılır olduğunu ancak hastalık ve ölüm riskini azaltmak için her türlü buluşmanın iptal edildiği bir zamanda kuralların ihlal edilmesinin uygun olmadığını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Siyah Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kente sıçramıştı.

Floyd protestoları nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri, polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.