Gerçekçi ol imkânsızı iste!

Çocukluğunda astımla birlikte yaşamak zorunda kalan Che Guevara, evde geçirmek zorunda kaldığı uzun zamanlarda okuduğu pek çok kitapdan Jose Hernandez’in Martin Fierro’sundan derinden etkilenir. Bir gazeteci olan ancak uzun yıllar köyde yaşayarak sosyalist hareketin gelişimi için mücadele eden j.Hernandez’in Martin Fierro’su(Demir Martin) elinde gitarı, başında şapkası ile köy köy dolaşarak doğaçlama şiirler söyleyen bir halk kahramanıdır.

Che, Sierra Maestra’nın uzun yürüyüşlerinde ve sessiz gecelerinde çocukluğunda ezberlediği bu şiirleri okur. Gençlik yılarından itibaren, tıpkı Martin Fierro gibi, Latin Amerika’yı gezerek halkın acılarına tanıklık eder. Gördüklerini değiştirme arzusu Che’yi giderek sarsarken, artık gerçek bir mücadeleye atılma zamanı geldiğini ailesine bildirdikten kısa sure sonra yolu Küba’nın asi devrimcileriyle kesişir. Fidel’le ilk kez bir araya geldiği akşamda, Küba ve Latin Amerika halkları için yola çıkmaya karar verir. Che’nin bunun için tek bir şartı vardır, Küba’da devrimin zaferinden sonra özgür olmak!

Küba’da devrimin zaferinin ardından, hayatın ve ülkenin yeniden kurulması için girişilen yeni savaşta da yerini alır. Sartre’nın, Küba batarsa elektrik parasından olacaktır, dediği geceler boyunca dur durak bilmeden çalışır. 6 günlük çalışmanın ardından, Pazar günleri için ‘gönüllü çalışma’ başlatarak, Pazar sabahını çocuklarına ayırdıktan sonra öğleden sonra Küba halkının tarlada, fabrikadaki çalışmalarına katılarak yeni insan ve yeni toplum fikrini somutlaştırır. Küba halkı için verebileceği her şeyi verdiğine inandığı gün, Fidel’e artık ayrılık vaktinin geldiğini söyler. Çünkü, Che için Küba devrimi Latin Amerika halklarının kurtuluş yolu olan kıtasal devrimin bir parçasıydı. ‘Başka ülkelerin onun mütevazi çabalarına olan ihtiyacı’, aynı zamanda O’nun düşüydü. Comandante ve Küba Ekonomi Bakanı Che Guevara, bütün görevlerini geride bırakarak Bolivya dağlarında Ramon olarak inandıklarının ve düşlerinin yolundan ilerliyordu. 9 Ekim’de, Bolivya’da katledildiğinde, katledenler de yürüyüşün burada bitmeyeceğini biliyordu.

Che bugün de gerçekçi ol imkansızı iste çağrısıyla yürüyor!