Soma’da yıllardır tazminatlarını alamayan madenciler, taleplerini karşılamayan yasa teklifinin değiştirilmesi için oturma eyleminde. İşçiler, “Düzenleme eksik. Yüzlerce arkadaşımız dâhil edilmemiş. Teklifin değiştirilmesini istiyoruz. Gerekirse Ankara’ya yine yürürüz” diyor

Gerekirse yine Ankara’ya yürürüz

Aycan KARADAĞ

Rödovans sözleşmesiyle işletilen madenlerde çalışırken işten çıkarılan ve yıllardır tazminatlarını alamayan madencilerin hak mücadeleleri sürüyor. TBMM Genel Kurulu’na bu hafta getirilmesi beklenen, İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören teklifte, işçilerin lehine görülen tek düzenleme tazminat mağduru madencilerle ilgiliydi, ancak bu düzenleme de madencilerin taleplerini karşılamadı.

Yasa teklifi yalnızca Soma’daki Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan işçileri kapsıyor. Madenciler ise düzenlemenin tüm rödovanslı sahalar için geçerli olmasını istiyor. Çünkü teklif bu haliyle yasalaşırsa, Karaman Ermenek’te 2014’te gerçekleşen maden katliamı sonrası işten çıkarılan işçiler ile Soma’da ve birçok ilde faaliyet gösteren Uyar Madencilik’ten atılan işçiler, yıllardır bekledikleri tazminatlarını alamayacak.

Öte yandan yasa teklifi sadece kıdem tazminatıyla ilgili. Dolayısıyla teklif yasalaşırsa işçilere ihbar tazminatları ve ücret alacakları ödenmeyecek. Üstelik düzenleme, iş kazası sonrası malul kalma veya ölüm halindeki tazminat ödemelerini de içermiyor.

Teklifteki bir diğer sorun ise süre yönünden sınır konulmuş olması. Yapılmak istenen düzenleme, sadece 13 Mayıs 2014’te gerçekleşen Soma Katliamı sonrasında işten çıkarılan işçileri kapsıyor. İşçiler ise hangi yılda çıkarılmış olurlarsa olsunlar, katliamdan sonra işten çıkarılmış tüm işçilerin katliamla ilgili olarak işten çıkarıldığını söylüyor. Bu nedenle süre kısıtının kaldırılmasını istiyorlar.

İşçiler, Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın öncülüğünde, teklifin değiştirilmesi talebiyle Soma Kaymakamlığı önünde önceki gün oturma eylemi başlattı. Tazminat mağduru maden işçileri, yaşadıklarını ve taleplerini BirGün’e anlattı.

HEP YALAN SÖYLÜYORLAR

Maden işçisi Sami Yavuz, düzenlemenin yalnızca Soma Katliamı’ndan sonraki alacaklarını kapsadığına dikkat çekerek, “Oysa 2005 yılından kalma alacaklarımız var. Ama bize sadece 2014’ten sonrasını ödeyeceklerini söylüyorlar. Benim mesela 10 yıl emeğim var. 2004 yılında Geventepe’de işe başladım. 2009 yılında Eynez’e geçtim. Eynez’deki tazminat alacağımı ödüyor; ama Geventepe’de çalıştığım kısmı ödemiyor. Bunların yeniden düzenlenmesi için biz de arkadaşlarımızla beraber eylem kararı aldık” dedi.

Geçen yıl emekli olduğunu söyleyen Yavuz, “Ama emekli olamayan çoğu arkadaşım günlük olarak tarım işlerinde çalışıyorlar ve zor durumdalar. Hükümet bize söz verdi ama sözünü tutmuyor. Uyar Madencilik’ten arkadaşlar da var mesela, onlarla ilgili hiçbir madde yok bu teklifte. Hep yalan söylüyorlar. Yasa değiştirilene kadar biz buradan ayrılamayacağız” diye konuştu.

VİCDANLARI VARSA ÇÖZERLER

Süleyman Salık ise Uyar Madencilik mağdurlarından. 10 yıl emek verdiğini, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen haklarını alamadıklarını dile getiren Salık, “Mağduruz. Madencilerle ilgili yasalar çıkıyor ama bizimle ilgili bir şey yok. Biz de madenciyiz. Yasa eksik. Sorumlular bizi düşünmüyor” ifadelerini kullandı. Salık, “Çocuklarım okuyor, evim kira. Zorlanıyorum. Biz ekstra bir şey istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. 2014 yılında ortada kaldım. Ankara bizi unuttu. Biraz vicdanları varsa sorunumuzu çözerler” dedi.

Yine Uyar Madencilik mağdurlarından olan Mehmet Ali Kılıç ise, “5 Ekim’de Ankara’ya başlattığımız yürüyüş vardı. Ankara’ya yürümemize izin vermediler ama eylemimiz yaklaşık 33 gün sürdü. Görüşmeler oldu, yasanın çıkarılacağı söylendi. Düzenleme getirildi Meclis’e ama eksik. Karaman Ermenek ve Uyar Madencilik’te mağdur olan işçiler dâhil edilmemiş. Bu kabul edilemez. Bu mağduriyetin giderilmesi için buradayız. Teklifin yeniden düzenlenmesi lazım. Gerekirse Ankara’ya yine yürürüz” şeklinde konuştu.