CHP Lideri Kılıçdaroğlu, eğitim alanındaki sorunların pandemi ile daha da derinleştiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un, “İyi haber, talepte sıçrama oldu” şeklinde değerlendirdiği EBA’daki çökmeye ilişkin “Altyapı oluşturmadan, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket edildi” dedi.

Gerekli altyapı oluşturulmadı

Mustafa M. Bildircin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin ve internet sitelerinin eğitim muhabirleriyle bir araya geldi. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen toplantıda, Covid-19 gölgesinde sürdürülmeye çalışılan eğitim ve eğitimin sorunları tartışıldı. Pandemi olmasa bile eğitimin Türkiye’de ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İktidar eğitimin önemini bugün hala anlayamadı. Eğitim politikası her bakana göre değişti, öğrenciler karmaşık bir yapı ile baş başa bırakıldı” dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra toplantıya, CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP TBMM Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan da katıldı. İktidarın eğitimin önemini kavrayamadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “İktidar, eğitimin çocuğa ve ailesine sınıf atlatacağının farkında değil” diye konuştu.


SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞTİ

Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Bu iyi haber, talepte sıçrama oldu” şeklinde değerlendirdiği EBA sisteminin çökmesine de değindi. MEB’in uzaktan eğitime ilişkin bir altyapı oluşturmadan, “Ben yaptım oldu” mantığıyla hareket ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Eğitimde var olan sorunlar yetmiyormuş gibi giderek de derinleşiyor. Taraflarla bir araya gelerek bu sorunun çözümü için çalışılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Eğitimde asrın projesi” olarak nitelendirilen FATİH projesinin ise bir rant projesi olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşması satır başları ile şöyle: Eğitimde var olan sorunların çözümüne ilişkin MEB’e taleplerimizi ilettik. Normalde MEB’in bu talepleri sevinçle karşılaması gerekiyor. Taleplerimize bu hafta içinde yanıt geleceğini düşünüyoruz ama olumlu olacağına inanmıyorum.

MEB, öğretmen aylıklarının bütçesi içindeki payını yük olarak görmeye başladı. Eğitimde 57 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Bize yer göstersinler, büyükşehirlerimizin olduğu yerde biz yapalım bu derslikleri. Saray ve MEB müdahale etmesin, derslik sorununu en geç bir yıl içinde çözeriz.


BİR KUŞAK YOK EDİLDİ

4+4+4 sistemi MEB’in içine konan bir bombaydı. Bir kuşak, bu eğitim sistemi için denek olarak kullanıldı. İptali için AYM’ye başvurduk ama maalesef iptal edilmedi. Ama bugün geldiğimiz noktada bir kuşağın yok edildiğini biliyoruz. Sığınmacı öğrencilere gerekli özen gösterilmiyor. Kendi çocuklarımıza da gerekli özenin gösterildiğini düşünmüyorum. MEB’in sığınmacıların eğitime erişim sorununu çözmek gibi bir niyeti de yok. Dolayısıyla erişebildikleri ölçüde eğitimden yararlanmaya çalışıyor bu öğrenciler.