Aydın'da bulunan Gerga Antik Kenti'nin define avcıları tarafından katledilmedi EKODOSD Başkanı tarafından fotoğraflandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük tepki aldı

Gerga Antik Kenti define avcıları tarafından katlediliyor

HABER MERKEZİ

Aydın'ın Çine ilçesinde bulunan Gerga Antik Kenti, define avcıları tarafından katlediliyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Gerga Antik Kenti’nin, diğer tarihi yerler gibi define avcıları tarafından kazılmaya devam edildiğini söyledi.


Aydın ve çevresinde yaptığı doğa çalışmaları ile bilinen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, 19 Mayıs'ta, Gerga Antik Kentinde incelemelerde bulundu. Antik kenti fotoğraflayan Sürücü, birçok yerde olduğu gibi burada da defineciler tarafından kazılan çukurlar buldu.

Fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan Sürücü, şu ifadeleri kullandı:

Gerga Antik Kenti doğa harikası bir yer. Ancak bir tabelası bile yok. Antik kentleri zaman zaman gezerek incelemelerde bulunuyorum. Gittiğim her yerde de defineciler tarafından kazılan çukurlarla karşılaşıyorum. Biz tarihe sahip çıkalım derken, birileri talan ediyor. Gerga, kimine göre antik bir yerleşim, kimine göre kutsal alan olarak hala tartışmaları devam eden etkileyici coğrafyasında, yöre taşlarından büyük bir ustalıkla inşa edilmiş muhteşem eserler bulunmaktadır. Ancak birçok antik yerleşimlerde olduğu gibi, Gerga’da yıllardır define avcılarının hedefinde olmuş, birçok tahribatlar geçirmiş ve halen kaçak kazıcıların en çok uğradığı alanlardan biri haline gelmiştir"

GERGA ANTİK KENTİ HAKKINDA

Aydın İli’ne bağlı, Çine İlçesi, Deliktaş Mevkiinde yer alan kent, Alabanda antik kentinin 13 km. kuzey-batısında bulunan kentin tarihinin arkaik döneme kadar gittiğini gösteren izler vardır. Halen kent içinde görülen kalıntılar arkaik dönem ve Roma dönemine aittir. Gerga Karia kültürünü yansıtan önemli bir merkezdir. Dağlar arasında kurulmuş bir kent olması nedeniyle Karia karakterini korumuş olan kentlerden biri olarak nitelendirilmektedir.

Sur duvarları tipik Karia stilindedir. Gerga adı kaynaklarda bir kent olarak belirtildiği gibi yerel bir tanrıya ait olabileceği de belirtilmektedir. En önemli yapı halen ayakta olan ve tapınak olarak adlandırılabilecek özelliklere sahip yapıdır. Yapının hemen altında yere düşmüş kolosal heykelin Kybele’ye ait olabileceği düşünülmektedir. Heykelin zamanımızdan 20-30 yıl önce ayakta olduğu kaynaklardan ve çevre halkından öğrenilmiştir.

Gerga Antik Kenti, Türkiye’de bulunan en gizemli ve mistik kentlerden biri olarak kabul edilir. Zira tarihi ile ilgili yeterli bilgi olamayan bu antik kentin mimari yapısının da bakılarak anlaşılamayacak karmaşıklıktadır. Gerga Antik Kenti’yle ilgili dönemin çağın ünlü yazarları ‘Plinius, Strabon ve Heredetos da yazılar kalem almıştır. Gerga Antik Kenti’nin Karya kentlerinden biri olmasına rağmen yapısı ile bu kentlerden ayrılması da ayrıca gizemini arttıran bir özelliğidir. Normal insan boyunu çok aşan heykeller, heykel başlarının insan başına benzememesi bazı yapıların da kaya oymaları ile yapılması da bu gizemleri arttıran nedenlerdendir.