AYM’nin hakkında hak ihlali kararı verdiği ve ancak tahliye edilmeyen HDP’li Ömer Gergelioğlu’nun avukatı, “Gerekçeli karar ne bize ne yerel mahkemeye tebliğ edildi" dedi.

Gergerlioğlu'nun avukatı: Gerekçeli karar bize de mahkemeye de tebliğ edilmedi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hakkında hak ihlali kararı verdiği ancak hâlâ tahliye edilmeyen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun avukatı Bişar Alınak, gerekçeli kararın henüz kendilerine ve yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini söyledi.

Hakkında verilen 2.5 yıllık hapis cezasının onanmasının ardından milletvekilliği düşürülerek cezaevine giren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başvurusunu 1 Temmuz’da karara bağladı. Ancak AYM’nin "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine hükmettiği Gergerlioğlu henüz tahliye edilmedi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak, Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesinin önünde hiçbir engel olmadığını belirterek, tahliyenin hâlâ yapılmamasını “ciddiyetsizlik” olduğunu savundu.

Alınak, AYM’nin ihlal yönünde verdiği kararın gerekçesinin hem avukatları olarak kendilerine hem de yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini belirtti. Kararın avukatlardan gizlendiğini söyleyen Alınak, “Gazetecilerin alabildiği ancak taraflara kararın verilmediği bir hukuk komedyası var. Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararının uygulanmadığı bir yerde AYM kararının uygulama alanı bulamamış olması, hukukun yok sayıldığı bir tecrübeyi yaşıyoruz. Umarım Türkiye kendine özgü absürt bir doktrin ortaya koymaz. Biz gerekçeli kararı merakla, hayretle bekliyoruz” dedi.

CHP’li Berberoğlu kararının emsal olduğunu vurgulayan Alınak, hukuken Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Ben Türkiye’de uygulanan yargıyı ikiye ayırıyorum. Bir HDP’lilere, Kürtlere, gerçek muhaliflere uygulanan bir hukuk diğeri de normal yasalara göre uygulanan bir hukuk var. Evrensel hukuk kararlarının, mevcut hukuk kurallarına göre uygulanması gereken hukukun uygulanmaması hiçbir şekilde açıklanamaz. Tamamen keyfiyetçilik söz konusu. Zaten yerel mahkemenin verdiği karar siyasi bir karar. Bir haberi retweetlediği için ceza aldı ve milletvekilliği düşürüldü. Faşizmi, toplum üzerindeki korkuyu kurumsallaştırmak için verilmiş bir karardı.”

Alınak, AYM’nin gerekçeli kararının uygulanması için kararın yerel mahkemeye ve kendilerine tebliğ edilmesi gerektiğini söyleyerek bu işlem için pazartesi dilekçe sunacaklarını belirtti. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmemesi halinde ise davayı AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi.