Baroları bölmeye yönelik hükümetin Meclis’e sunduğu teklifin görüşmeleri bugün başlıyor. Teklife karşı çıkan barolar, yarın Ankara’da ‘Savunma Mitingi’nde bir araya gelecek. Avukatlar, kendilerine engel olunması durumunda ise geri adım atmayacaklarını vurguluyor

Geri adım atmak yok hukuk galip gelecek

POLİTİKA SERVİSİ

Hükümetin baroları bölmeye yönelik teklifi bugün Adalet Komisyonu’nda ele alınacak. Düzenlemeye karşı çıkan barolar, birçok ilde gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından yarın Ankara’da büyük ‘Savunma Mitingi’ne hazırlanıyor. Ankara Barosu miting için Valiliğe dilekçe sundu. Avukatlar kendilerine izin verilmemesi durumunda geri adım atmayacaklarını vurguluyor. Öte yandan İzmir Valiliği, kentte her türlü gösteri, eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Valiliğin açıklamasında, yasağın ne kadar süreceğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

BARO BAŞKANLARI İSTENMEDİ

TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Alpay Antmen’in, Komisyon Başkanlığı’na başvuruda bulunarak görüşmelere İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Trabzon ve Düzce Baro Başkanları’nın da katılması talebi AKP ve MHP tarafından reddedildi. Böylece baroları ilgilendiren düzenlemenin görüşmelerinde baro başkanlarının yer alması engellendi.

TÜM AVUKATLAR ANKARA’YA

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan baro başkan ve yöneticileri, tüm avukatlara savunmaya sahip çıkma çağrısında bulundu.

“Vali beyin miting talebimizi olumlu karşılayacağını, mitinge büyük bir katılım olacağını düşünüyoruz” diyen Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Artık savunmayı bütün kamuoyu sahiplendi. 80 baro başkanımızın neredeyse tamamının bu mitingde olacağını umut ediyorum. Savunma bu dayatmayı kabul etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“Siyasetler gelip geçicidir ama hukuk kalıcıdır” diyen Yeşilboğaz, mitinge ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Aldığımız telefonlar ve destek mesajlarıyla mücadelemize inanılmaz bir destek olduğunu görüyoruz. Bizleri 60 -70 yaşlarındaki insanlar ‘ben de gelmek istiyorum’ diye arıyor. Sadece bir baro başkanımızın konuşma yapmasını uygun görüyoruz. Miting için sadece tek ve ortak bir metin üzerinde çalışıyoruz. Bu metin okunacak ve biz baro başkanları olarak mitinge katılanları sahneden selamlayacağız. Hukuk galip gelecektir ve biz mücadelemizi sürdüreceğiz.”

DİRENİŞ ALANINA DÖNÜŞÜR

Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Doğan Erkan ise “Eğer polis, Anayasa’nın 34’üncü maddesindeki barışçıl gösteri hakkımızı hukuka ve Anayasa’ya aykırı olarak engellerse, barikatlar kurulup otobüslerin Ankara’ya girmesi engellenirse çok net ifade ediyoruz ki ‘her barikat birer direniş alanına’ dönüşür. Yarın saat 14.00’da tüm avukatları ve yurttaşları Anıtpark’a bekliyoruz. Müziklerle, şenlik havasında baroları yok eden taslağa karşı çok barışçıl bir eylem gerçekleştirilecek” diye konuştu.