MATA Otomotiv’de çalışma koşullarının düzeltilmesi için mücadele eden işçilerin eylemi 23. gününde devam ediyor. Patronun işlerine son verdiği işçiler, "Buradan dönüş yok hakkımızı mutlaka alacağız" diye konuştu.

Geri dönüş yok biz kazanacağız
23 gündür direnen işçiler dün fabrika önünde halaylar çekti. (Fotoğraf: İHA)

HABER MERKEZİ

Tuzla'da bulunan Mata Otomotiv'de çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, 23 gün önce iş sağlığı ve güvenliği ile ek zam talebi nedeniyle üretimi durdu. İşçilerin ve Birleşik Metal-İş’in çağrılarına yanıt vermeyen Mata patronu işten atmaya devam ediyor. Dün de çok sayıda işçi işten atıldıklarını öğrendiklerini söyledi. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 620'yi buldu. İşçiler dün sabahın erken saatlerinde fabrika önüne gelerek eylemlerine devam etti.

Bazı işçiler ıslıklayarak sesini duyurmaya çalışırken bazı işçilerde halaylar çekti.


"TESLA İLE ÇALIŞAN TEK MARKAYIZ"

Mata Otomotiv çalışan ve eyleme destek veren Ferdi Karaman, “Mata Otomotiv Tesla ile çalışıyor. Türkiye'de Tesla ile çalışan tek firma burası, ayrıca yabancı sermayeyle çalışan bir firma bunu gözetirsek bizim haklarımızın normal piyasadan zaten kat kat yukarıda olması lazım. Ayrıca biz hepimiz kalifiye elemanlarız. Yani biz bunları, bütün işleri layıkıyla yaparken istediğimiz sadece yüzde 25 ek zam. Sadece yüzde 25 bunu alamamak bizim zorumuza gidiyor. Bir ikincisi de biz bunu istediğimiz için suçlu oluyoruz. Firmadan dışlandık, sanayi bölgesinden dışlandık. Şu an burada hakkımızı biz aramaya çalışıyoruz. Yani biz sonuna kadar gitmekte kararlıyız. Toplamda 900 kişiyiz. Biz hakkımızda kararlıyız. Bizim aslında birinci istediğimiz, dediğim gibi biz Tesla ile çalışıyoruz. Karbon fiber üretimi yapıyoruz. Karbon fiber zehirli bir malzeme, herkes biliyor bunu, güvenlik önlemlerini biraz daha artırmasını istiyoruz. İşte havalandırılması, iş sağlığı ve güvenliğidir. Biz bunları istiyoruz” diye konuştu.

Patronun her türlü kanunsuzluğu yaptığını söyleyen bir Mata işçisi de, “İşçileri bölmek için üst üste tehdit mesajları atıyor. Servislerimiz engelleniyor. Toplu bir işçi kıyımı yapıldı. Yüzlerce arkadaşımızın işine son verildi. Kimse patrona dur demiyor. Patron kendi sırtını sağlam yere yaslamış. Bize gelince ‘siyaset yapmayın’ diyorlar. Siyasetin en büyüğünü patronlar yapıyor zaten. Buradan dönüş yok hakkımızı mutlaka alacağız” dedi.

Kendilerine 600’ün üzerinde işçinin işten atıldığı bilgisinin verildiğini söyleyen Birleşik Metal-İş 1 nolu şube sekreteri Can Emrah Ülgü, “Bizler insani çalışma koşulları ve insanca yaşayabileceğimiz bir ücret alabilmek için iş bırakmıştık. Bu süreç içerisinde konfederasyonumuz ve genel merkez yönetimimiz işverene çeşitli çağrılarda bulundu. Bu sorunları bir masa etrafında tartışarak çözmek mümkün dedik. Fakat sürecin en başından bu yana patron bize tek taraflı bir iletişim dayatıyor ve taleplerimizi görmezden geliyor. Geldiğimiz noktada bu döngüyü kırabilmiş değiliz. Gönderdiğimiz mesajlar, sosyal medya paylaşımları bir şekilde havada kalıyor. Mata Otomotiv 3.dönem toplu iş sözleşmesini imzalamış bir fabrika. İmzalanan sözleşmede iş sağlığı ve güvenliği koşullarının taahhüdü verilmiş durumda. Yani patron yasalara ve imzaladığı sözleşmeye uymak zorunda. Ancak hiçbir sözleşme ve iş kanunu tanımayan bir tutumla karşı karşıyayız. Mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.