Geri dönüşüme de rant bulaştı

BirGün ANKARA

İstanbul’da Başakşehir Belediyesi, ilçenin ikinci geri dönüşüm tesisini Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi’nde kurma hazırlıklarına başladı. Bin 250 metrekaresi kapalı olmak üzere 4 bin metrekare alana yapılacak olan tesisin inşası, TBMM gündemine geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorduğu yazılı soru önergesine cevap veren Bakanlık, dikkati çekici bir detayı ortaya çıkardı. Karabat’ın sorduğu tesisin ihale süreci, bedeli ve ihaleyi alan firmayla ile ilgili soruya tam olarak cevap vermeyen Bakanlık, projenin ihalesinin yapılmadığını kabul ederek inşaat işlerinin daha önce yol ve kaldırım işleri için yapılan ihaleyi alanlar tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Bir ton plastik atığın yaklaşık 5 bin TL değerinde olduğunu belirten CHP'li Karabat, 12 saat çalışması durumunda günde en az 60 ton atığın işleneceğini, bu işlemden ihale olmaması nedeniyle kamu zararının doğacağını kaydetti. Plastiğin yanı sıra cam, naylon, kağıt ve demir gibi atıkların da ayrıştırılacağını ifade eden Karabat, “Günde 5 ton plastik geri dönüşümü olsa 25 bin TL, ayda da 750 bin TL yapar. Diğer atıkları da saymıyorum üstelik. Bu atıkları kimler ayrıştıracak, kimler taşıyıp nerelere satacaktır? Tesisin ihale ve inşaat süreci gibi bunlar da karanlıkta kalmıştır. Biz bunları sorguluyoruz diye kimse bize, 'Çevre düşmanı' demesin. Bu hassasiyetler üzerinden vurgun yapılmasına karşıyız” şeklinde konuştu.

İŞBİRLİĞİ Mİ SÖZ KONUSU?

Yol ve kaldırım yapım ihalesi verilenlere geri dönüşüm tesisi inşa ettirilmesinin yasal ve etik olmadığını anlatan Karabat, “Buranın kesinlikle ayrı bir ihalesinin yapılması gerekirdi. Acaba burayı inşa edenle geri dönüşüm konusunda ticari bir işbirliği mi söz konusu?” ifadelerini kullandı.

Geri dönüşüm projesinin yapıldığı bahse konu alanın sportif amaçlı tesis, yeşil alan gibi sosyal tesisler için ayrıldığını da dile getiren Karabat, projenin ilçede yaşam alanlarına çok yakın bir noktada yapıldığını söyledi.