İstanbul Valiliği’nin kentte kaydı olmayan Suriyelilere kayıtlı oldukları illere dönmeleri için verdiği süre bugün doluyor. Suriyelilere göre bu karar, ‘umut yolculuklarını’ artıracak.

Geri gönderme ‘umut’ yolculuğunu artıracak

ANIL ATAŞ

İstanbul Valiliği’nin kentte kaydı olmayan Suriyeli sığınmacıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için verdiği süre bugün doluyor. BirGün’e konuşan sığınmacılar ise kendilerine 20 Ağustos’a kadar süre verip, kayıtlı oldukları illere dönmelerini isteyen İçişleri Bakanlığı’nın talimatını doğru bulmadığını aktarıyor. Fatih’te restoran işleten bir Suriyeli, “Bu kararı hiçbirimiz beklemiyorduk” diyor. Devamında da şu ifadeleri kullanıyor: “Hükümetin aldığı karar kesinlikle doğru değil. Verilen süre çok az, insanların yaşantısını değiştirmesi için yeterli bir süre değil.”

ESNAF ETKİLENECEK

Suriyeli işletmeciye göre esnaf bu karardan etkilenecek. Bunu şöyle açıklıyor: “Her yerde Suriyeli çalışıyor, bunlar başka illere gönderildiğinde esnaf da büyük zarar edecek. Zamanla dükkânlar kapanacak. Bu hükümeti de kötü etkiler. Bizi başka illere göndermelerini istemeyiz ama en azından biraz daha fazla süre istiyoruz.”

‘TAŞINMAMIZ ÇOK MASRAFLI’

Çoğu Suriyelinin doğu illerinde kayıtlı olduğunu aktaran Suriyeli işletmeçi, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Doğuda hiç iş yok. Zaten o yüzden bu insanlar buralara geldi. Şimdi bir anda çok fazla Suriyeli o illere gidince İstanbul’da kazandığımız paranın belki yarısını bile vermeyecekler. ‘İlla ki birisi kabul eder’ gibi düşünecek işverenler. Mesela bir arkadaşım dün ailesiyle birlikte Kastamonu’ya gönderildi. Nasıl yaşayacaklar orada? Sıfırdan yeni bir hayata başlamak için orada iş bulması çok zor. Ayrıca başka bir şehre yerleşmek çok maliyetli... İstanbul’da kazandığımız para ancak geçinmeye yetiyor. Hiçbir şekilde birikim yapamıyoruz ki şehir değiştirmek için ekstra paramız olsun. Bunun yol, taşınma, kira gibi bir sürü masrafı var; çok pahalıya patlıyor. Nasıl karşılayacaksın tüm bunları? Gittiğin gibi iş bulamazsan sen ve ailen için büyük bir yıkım olur bu. Hükümetin mültecileri koruması gerekiyor; yalnızca Suriyelileri değil, herkesi.”

Suriyeli işletmeciye göre bu karar, Avrupa’ya geçmeye çalışan sığınmacıların sayısını artıracak: “Kıyılarda ölümler de artacak. Gittikleri şehirlerde iş bulamayan insanlar ne yapacak? Tabii ki başka fırsatlar arayacak, Avrupa’ya gitmeyi deneyecek. Kimle konuşsanız aynı şeyleri söyleyecektir. Biz Türkiye’ye geldiğimiz için üzgün olmak istemiyoruz.”

'KARAR ÇOK YANLIŞ'

Bir diğer Suriyeli Emir S. de alınan kararı doğru bulmadığını ifade ediyor. “Suriyelileri diğer şehirlere göndermeleri doğru değil” diyor ve ekliyor: “Zorunda kalırsak yine gider başka şehre, illa iş buluruz. Sigortasız, az maaşa Suriyelileri çalıştırmak isteyen patron çok. Bunun böyle olmamasını isterdim, devletin bize sahip çıkması lazım. Herkesin kimliği de yok, bazılarına çıkarmadılar. Mesela bir ailede anne ile babanın kimliği varken çocuğun yok, ne yapacak bu aile? Çocuk gidecek, aile kalacak mı? Kimliği olmayanları Suriye’ye, savaşın ortasına gönderecekler. Bu çok yanlış bir karar.”