CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, çok sayıda üründen metal, cam ve ahşap ambalajlar üzerinden alınan “geri kazanım katılım bedeli”nin yüzde 5-10 zamma yol açacağını belirtti

'Geri kazanım katılım payı' zam olarak geri dönecek

CHP’li Levent Gök, lastik, akü, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, metal, cam ve ahşap ambalajlar üzerinden alınan “geri kazanım katılım” bedelini TBMM gündemine getirdi.

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, çok sayıda üründen metal, cam ve ahşap ambalajlar üzerinden alınan “geri kazanım katılım bedeli”nin yüzde 5-10 zamma yol açacağını belirtti.

Gök, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ‘Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Tebliği’ uyarınca lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, metal, cam ve ahşap ambalajlar üzerinden bir bedel alınmaya başlandığını vurguladı.

Bu bedelin vergilendirme olduğunu ye üreticilere daha ağır bir yük getirdiğini, sanayiciler bu bedeli tüketiciye yansıtacağını bildiren Gök, bu durumun dolaylı yoldan enflasyonu artıracağını belirtti.

Gök, ambalaj atık yönetimi konusunda yetkili olan ÇEVKO’ya üreticilerin bir bedel ödediğini hatırlatarak, şu soruları yöneltti:

>> Üreticilerimizin ÇEVKO’ya ambalaj atık yönetimi için ödeme yapmalarına rağmen Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına gidilmesinin sebepleri nelerdir?

>> ÇEVKO’ya ödeme yapan şirketler aynı zamanda Geri Kazanım Katılım Payı ödeyecek midir?

>> Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasıyla birlikte fiyatlarının artması beklenen ürünleri ve gerçekleşecek zam oranlarını açıklar mısınız?

>> Geri Kazanım Katılım Payı sebebiyle gerçekleşecek fiyat artışlarının tüketici enflasyonuna etkisi hangi oranda gerçekleşecektir?

>> 2011–2020 döneminde üreticilerimizin ambalaj atık yönetimi için yaptıkları ödemeleri yıllık temelde açıklar mısınız?

>> Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasının başlamasıyla üreticilerimiz 2021 ve 2022 yıllarında ambalaj atık yönetimi için hangi tutarlarda ödeme yapacaklardır?