Bir ortaokulda okul müdürünün öğretmenlere gönderdiği, kız-erkek öğrencilerin ayrı oturması talebini içeren yazının MEB’in resmi yazısı olmadığı ortaya çıktı. Müdür oluşturduğu sahte evrak nedeniyle görevden alındı.

Gerici müdür görevden alındı

Mustafa BİLDİRCİN

Bursa Osmangazi’de Mithatpaşa Ortaokulu’nda Okul Müdürü Haydar Akın tarafından öğretmenlere gönderilen ve kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulması istenen yazı, kamuoyunun tepkisine yol açtı.

MEB’den edinilen bilgiye göre, okul müdürü yazıya gerekçe olarak velilerin talebini öne sürerken okulda görevli öğretmenler, “Biz böyle bir uygulama yapamayız. Bize resmi yazı gösterin” dedi. Öğretmenlerin talebi üzerine yazıyı hazırlayan okul müdürü hakkında soruşturma başlatıldı. Akın, aynı gün sonuçlandırılan soruşturmanın ardından görevinden alındı.

ŞERİAT DÜZENİ

Bursa’da, “Eğitime şeriat düzeni getiriliyor” tepkilerine yol açan bir uygulama yaşandı. Bursa Osmangazi’de bulunan Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın imzalı yazıda, “Değerli öğretmen arkadaşlarımızı 22 Mart 2022 tarihi itibari ile tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız öğrencilerin denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Gereğini arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.

BirGün, skandalın ayrıntılarına ulaştı. Edinilen bilgiye göre, Mithatpaşa Ortaokulu’nun bazı velileri, çocuklarının hemcinsleriyle oturtulması talebiyle okul yönetimine başvurdu. Bunun üzerine yönetim, öğretmenlerin bulunduğu mesajlaşma grubuna, “Değerli arkadaşlar, kız ve erkek yan yana oturtulmuş bazı sınıfları görüyorum. Sınıf öğretmenlerimizin sınıflarda kesinlikle erkeklerin erkeklerle kızların kızlarla oturtulması konusunda hassas davranmanızı özellikle rica ediyorum” mesajı atıldı.

RESMİ YAZI YOK

Mesaja tepki gösteren öğretmenler okul müdürüne, “Biz böyle bir uygulamayı hayata geçiremeyiz. Bize resmi yazı gösterin” dedi. Okul müdürü ise skandal ifadeleri içeren o yazıyı hazırladı. Yazıyı içeren belge üzerinde bulunan elektronik doğrulama kodunun MEB sisteminde karşılığı olmadığı belirlenirken Akın, görevinden alındı.

***

gerici-mudur-gorevden-alindi-994946-1.
Haydar Akın

Müdüre suç duyurusu

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Müdür Haydar Akın hakkında suç duyurusunda bulundu. Haydar Akın’ın ‘ayrımcılık yasağına aykırı talimat vermek’ suçundan yargılanması talep edilen suç duyurusu dilekçesi, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Eğitim Sen ise müdüre tepki gösterdi. Eğitim Sen tarafından Mithatpaşa Ortaokulu önünde yapılan açıklamada, “Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır” denildi. ÇYDD’nin açıklamasında ise “Laiklik ilkesinden vazgeçilemez. Demokratik ve laik toplum düzenine aykırı bu eylem kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.