Zeytinli Rock Festivali ve Gökçeada’da yapılması planlanan Meryem Ana Panayırı’nın iptal edilmesine tepkiler devam ediyor. Müzik meslek birlikleri, yasaklara karşı el birliğiyle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gerici yasaklara karşı ayağa kalkın
Fotoğraf: DepoPhotos

POLİTİKA SERVİSİ

Gericilerin tepkisi üzerine son olarak Zeytinli Rock Festivali ve Meryem Ana Panayırı’nın yasaklanmasına yönelik toplumun hemen her kesiminden tepkiler gelmeye devam ediyor. Müzik meslek birlikleri Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklamasına karşı ortak bildiri yayımladı. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Ferhat Göçer, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) Başkanı Bülent Seyhan ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (Muyorbir) Başkanı Burhan Şeşen'in imzasıyla yayınlanan bildiride yasaklara tepki gösterildi. Bildiride pandemiyle beraber müzik sektöründe ortaya çıkan zorlukların ardından şimdi de müzisyenlerin yasaklamalarla mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi.


BU DİL KABUL EDİLEMEZ

Siyasette kullanılan kutuplaştırıcı dilin etkilerinin altının çizildiği açıklamada, “Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen politik farklılıklar, çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin ve konserlerin yasaklandığına tanık oluyoruz'' ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda açıklamada ülkenin çok kritik bir dönemden geçtiği belirtilerek, ''Ekonomik zorluklar ve pandemi, müzik yaratıcılarının koşullarını bu denli zorlamışken bir de soyut gerekçelere dayanan yasaklar sadece müzisyenlerin değil, hayatını bu sektörden kazanan müzik emekçilerinin ve festivalleri heyecanla bekleyen yüz binlerce müzikseverin de mağdur olmasına yol açıyor'' denildi.

KARARI GÖZDEN GEÇİRİN

Etkinliğin yapılabilmesi için gerekli önlemleri almak yerine, iptal etme kararı alan Burhaniye Kaymakamlığı’na seslenen müzik meslek birlikleri, "Sizi, festivalde sahne alacak binlerce müzik emekçisini ve ailelerini, konserlerden evine ekmek götüren sektör bileşenlerini, festivali dört gözle bekleyen yüz binlerce müzikseveri düşünerek kararınızı gözden geçirmeye davet ediyoruz'' açıklamasını yaptı.

Festivallerin iptal edilmesine karşı hep beraber mücadele edilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, “Unutmayalım ki Devletimizin Anayasamızca tanımlanan görevleri arasında 'sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korumak' da var. Son olarak bu bağlamda Zeytinli Rock Festivali’nin kaymakamlık tarafından yasaklanması da derin bir mağduriyete yol açmıştır'' ifadeleri kullanıldı.

***

Son dört ayda yasaklanan etkinlikler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un "Siyasi hegemonyanız bitti, kültürel hegemonyanız da bitecek" sözlerini hatırlatan yazar Serhat Halis, son 4 ayda yasaklanan konser ve etkinlikleri sosyal medya hesabından sıraladı.

İşte son dört ayın yasak listesi” diyerek paylaştığı AKP’nin yasakları şu şekilde:

Eskişehir’de düzenlenmesi planlanan Anadolu Fest
Niyazi Koyuncu’nun
İstanbul konseri
Apolas Lermi’nin
Denizli ve İstanbul konserleri
Başkent Kültür Yolu
Festivali’nde sahne alacak olan Ara Malikian’ın konseri
Başkent Kültür Yolu
Festivali’nde sahne alacak Güney Koreli Müzisyen
Mirae’nin konseri
Zonguldak’taki Kozlu
Müzik Festivali
Dersim’deki Munzur Kültür ve Doğa Festivali
Kazdağı’nda düzenlenecek olan Kazdağı Ekoloji Festivali
ODTÜ Uluslararası
Bahar Şenliği
Aynur Doğan’ın Kocaeli ve Bursa konserleri
Gökçeada’da yapılması planlanan Meryem Ana Panayırı
Muş’ta Metin & Kemal
Kahraman konseri
2005’ten bu yana yapılan Zeytinli Rock Festivali