İktidar, dini oluşumların toplumsal yaşamı ilgilendiren alanlarda etkili olmasının önünü açarken “Tebliğciler” isimli gerici grup, İstanbul’da yurttaşların yaşam biçimine müdahale etmeye başladı.

Gericiler cesareti Saray’dan alıyor

Mustafa BİLDİRCİN

Hemen her yılbaşı öncesi sokaklarda bildiri dağıtan “Tebliğciler” isimli gerici grubun bu kez de İstanbul’da bir meyhane ve pavyonda boy gösterdi. Kendi halinde eğlenen insanlara alkolün günah olduğunu söyleyen grubun sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntüleri tepki çekti. Hayırların Fethi Derneği çatısı altında faaliyet yürüten ve kamuoyunda, “Tebliğciler” olarak bilinen topluluğun alkollü mekanlara giderek müşteriler ile mekan sahipleri üzerinde baskı kurduğu belirtildi. Kendilerini, “Müslümanlığı anlatmakla yükümlü” kişiler olarak tanıtan topluluğun çalışmaları yurttaşlarda büyük rahatsızlık yarattı.

Yurttaşların yaşam biçimine müdahale eden Tebliğciler’in sosyal medyada yayımladığı videolar, AKP iktidarı döneminde dini oluşumlara açılan geniş alanları ve seküler yaşama yönelik tehdidi akıllara getirdi. Toplumsal yaşamın tümünü ilgilendiren alanlarda söz sahibi olan dernek ve cemaatlerin siyasetten destek alarak sahaya indiği bir kez daha gözler önüne serildi. BirGün’e konuşan İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, “İktidar dini cemaatlere kol kanat geriyor. Şimdilik şiddet eğilimi olmayan bu oluşumların üç dört evre sonra IŞİD’e evrilme potansiyelini unutmamak gerekir” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

ÇOĞU IŞİD’E EVRİLİYOR

Eliaçık, Tebliğciler’in Pakistan kökenli bir cemaat oluşumu olduğunu söyledi. Oluşumun en önemli özelliğinin, “İslam dinini, günah işlendiği düşünülen yerlerde anlatmak” olduğunu ifade eden Eliaçık, “Bunun her Müslüman’a yüklenmiş bir vazife olduğunu düşünüyorlar” dedi. Tebliğciler’in, küçük gruplar halinde Türkiye’de bulunduğunu belirten Eliaçık, şunları kaydetti:

“Şiddet eğilimlerinin olmadığı görülüyor. Ancak günümüzde İslami bir gruba, ‘Şiddet eğilimi yok’ demenin de bir anlamı kalmadı. Şartlar uygun olduğu zaman hepsi IŞİD’e evriliyor. AKP, dini cemaatleri doğal tabanı olarak görüyor ve onları diğer gruplardan farklı bir yere koyuyor. ‘Bunlar bizim çocuklar’ havasında onları koruyup kolluyor. Onlar da bunun avantajlarından olabildiğince yararlanmaya çalışıyor.”

DİĞERLERİ VAZİFE ÇIKARIR

AKP’nin gölgesi altında 90’a yakın dini grup olduğunu anlatan Eliaçık, “Tebliğciler’in yaptığından vazife çıkaran diğer gruplar devreye girerse iş çirkin noktalara taşınır. Bunun bir adım sonrası kadının başını zorla örtmek, içkili mekanları kapattırmak, inanmayı öldürmektir” diye konuştu.