AKP ile birlikte hayata geçirilen gerici uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Sadece savaş dönemlerinde kullanılan ve Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri ataması yapılmayan ‘Din İşleri Subaylığı’ için yeniden kadro açıldı.

Gericiler istedi, oldu: TSK’de ‘Din Subaylığı’ geri dönüyor!

HABER MERKEZİ

Kıbrıs Harekatı’ndan bu yana ataması yapılmayan Din İşleri Subayı kadrosu tekrar hayata geçiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından verilen atama ilanında, gerici çevrelerin zaman zaman gündeme getirdiği kadro için yer açıldı. Gerici yeni Akit, ‘müjdeli haberi’ sürmanşetinden verdi.

TSK bünyesinde fiilen ‘din işleri subayı’ kadrosu bulunmuyor. Söz konusu kadro, sadece savaş dönemlerinde hayata geçiriliyor. Bu sebeple kadro, en son Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanıldı.

Gerici çevreler ise kadronun yeniden açılması talebini zaman zaman gündeme getirdi. FETÖ’den kapatılan Zaman gazetesinden Yeni Şafak’a, Diyanet-Sen’den AKP’ye yakınlığı ile bilinen ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’ne kadar farklı gazete ve kurumlar dönem dönem bu talebi yinelerken son olarak Akit gazetesi bu talebi dile getirmişti.

Gazetenin 3 Ağustos 2020 tarihli manşetinde, “TSK’nın en büyük ihtiyacı din subaylığı” ifadeleri kullanılırken haberde şöyle denilmişti:

Beka mücadelesi veren Türkiye’nin askeri varlığı her alanda hissedilirken, Mehmetçiğin maneviyatını sağlamlaştırmak için Din İşleri Subaylığı kadrosunun yeniden ihdas edilmesi bekleniyor. Askerlerimizin bayramlardaki ibadet görüntülerinin kurumsal kimliğe dönüşmesini vurgulayan askeri uzmanlar, ‘Mehmetçiğin maneviyatını tabur imamı pekiştirir’ diyor.

Gericilerin talebi, geçen günlerde açılan kadro ilanı ile yerine getirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayın organı Diyanet Haber’de söz konusu bilgi şu ifadelerle yer aldı:

İlahiyat Fakültesi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı mezunu alınacak olan öğretmen sınıfı muvazzaf subaylar, Din İşleri ve Moral Subayı olarak görev yapacak.

AKİT’TEN MÜJDE

Akit ise, gelişmeyi bugünkü sürmanşetiyle okurlarına müjdeledi. “60 yıl sonra ‘Din Subaylığı’ müjdesi” başlığı kullanılan haberde, “Ecdadın şanlı zaferlerinin kilidi olan ve Mehmetçiğin milli ve manevi değerlerini en üst seviyeye çıkaran Din Subaylığı birimine personel alımı için başvurular 10 Aralık’a kadar sürecek” ifadeleri kullanıldı.

gericiler-istedi-oldu-tsk-de-din-subayligi-geri-donuyor-812437-1.

MEVZUATTA VAR ANCAK KULLANIMIYORDU

Haberde, doğruluğu bulunmayan bazı ifadelere de yer verildi: “27 Mayıs darbesiyle geri plana atılan, darbeci Cevdet Sunay’ın cumhurbaşkanlığı döneminde 1967 yılında tamamen kaldırılan Din İşleri Subaylığı’nın AK Parti iktidarının düzenlemesiyle Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yeniden ihdas edildi.”

Haberdeki bilgilerin tersine, ‘din subaylığı’ kadrosu TSK’de hiçbir zaman kaldırılmadı. Kadrolar, savaş halinde faaliyet geçirilmek üzere düzenleniyor.

Mevzuatta, Din İşleri Subayı’nın görevi şöyle tanımlanıyor:

Personelin, moral, sosyal refah ve mutluluğunun arzu edildiği seviyeye ulaşması için manevi telkinlerde bulunur. Din eğitimini, ibadet ve dinî törenleri idare eder. İbadethane ihtiyaçlarını ilgili makamlarla eş güdüm sağlamak suretiyle sağlar. Din işlerini sevk ve idare eder.”ÖNCE KARARGAHLARDA, SONRA SINIR ÖTESİNDE

Akit’in haberine göre, “Din Subaylarının öncelikle ana karargahlarda görevlendirileceği öğrenildi. Sınır ötesinde Libya, Suriye, Somali, Azerbaycan gibi ülkelerde konuşlu bulunan Mehmetçik için de Din Subayları’nın hizmet vereceği kaydedildi.”

AKİT’İN ‘HABER’LERİ

Akit’in konuya ilişkin, tamamı Faruk Arslan imzalı olan son dönemdeki manşet haberleri şunlar:

1 Ağustos 2018 - “Peygamber Ocağına tabur imamı şart”

2 Ağustos 2018 - “Tabur imamını darbeci kafa kaldırmış”

3 Ağustos 2018 - “Batılı ordularda bile tabur imamı bulunuyor”

4 Ağustos 2018 - “Tabur imamı kadrosu açılsın”

3 Ağustos 2020 - “Mehmetçiğin en büyük ihtiyacı din subayı”

4 Ağustos 2020 - “TSK’ya yeniden ‘tabur imamı’ ihdas edilsin çağrısına tarihçilerden destek”

5 Ağustos 2020 - “Güçlü orduların tamamında ‘Din Subaylığı’ var”

6 Ağustos 2020 - “Din Subaylığı ‘laik Batı’da 245 yıldır var”

7 Ağustos 2020 - “Din subayı güç katar”