Eylül ayından bu yana gericiler tarafından düzenlenen nefret mitinglerinin afişinde birçok kuruluşun logosunun izinsiz kullanıldığı ortaya çıktı. Logoları izinsiz kullanılan kurumlar yaşananlara tepki gösterdi.

Gericiler yüzsüzlükte hiçbir sınır tanımıyor
Gericilerin ilk durağı İstanbul Saraçhane olmuştu. (Fotoğraf: DepoPhotos)

POLİTİKA SERVİSİ

Ülkede bütün etkinlik ve festivalleri yasaklayan AKP iktidarı, LGBTİ+ ve kadın haklarına yönelik izlediği politikalarla gericilerin önünü açıyor. Aylardır şehir şehir bütün bölgelerde “Aile mitingi” adı altında nefret mitingi organize eden gericilere yönelik herhangi bir yaptırım gerçekleştirilmiyor.

İlki 18 Eylül’de İstanbul Saraçhane’de yapılan LGBTİ’leri hedef alan mitingler şehir şehir gezmeye devam ediyor. Ekim ayında Urfa’da, Konya’da ve Ankara’da da İzmir’de yapılan nefret mitingleri bu ay da Antep, Batman, Mardin, Bitlis, Kayseri, Van ve Diyarbakır’da “Aileler saldırı altında” adı altında devam ettiriliyor.

SKANDAL LOGO PAYLAŞIMI

Gericiler nefret mitingleri öncesi kullandığı skandal logolar ise tepkileri beraberinde getirdi. Bugün Antep’te yapılması planlanan nefret mitinginin Adalet Platformu ve Türk Aile Ocağı gibi hesaplar üzerinden paylaşılan afişinde Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) dahil birçok mitingle alakası olamayan kuruluşun logolarının yer aldığı ortaya çıktı. Kuruluşların logolarının afişte kullanılması büyük ses getirdi.

Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da olan TGS, logolarının söz konusu mitingin çağrısı için hazırlanan afişlerde kullanıldığını görmesi üzerine logolarının kaldırılması için harekete geçti.

KAN BEYNİME SIÇRADI

Konuyla ilgili Kaos GL’ye konuşan TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, durumu Kadın ve LGBTİ+ Komisyonlarının sekreteryasındaki üyeleri sayesinde fark ettiklerini belirtti. Tuna, “Biz bu durumu sabah kadın ve LGBTİ+ komisyonu sekretaryasındaki arkadaşlar sayesinde fark ettik. Kan beynime sıçradı tabii. Hemen genel merkezi ve tüm yöneticileri haberdar ettik. Yapılan kesinlikle bilgimiz ve desteğimiz dışında. Kadın ve LGBTİ+ komisyonu olan, toplumsal cinsiyet eğitimleri veren, ILO 190’ı toplu iş sözleşmelerine dâhil eden ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını dava eden TGS’nin nefret dolu bu eylemlerin parçası olması mümkün değil. Logomuzun söz konusu duyurulardan çıkarılması için de hemen harekete geçtik’’ diye konuştu.

***

Kurumların çoğu afişten habersiz

Sosyal medyada paylaşılan “Küresel Çetenin LGBT Dayatmasına Karşı Aileni ve Neslini Koru” başlıklı nefret yürüyüşlerine çağrı afişlerindeki logoların ilgili kurumların bilgisi ve rızası olmadan kullanıldığı ortaya çıktı. Medyascope’un haberine göre bugün Gaziantep’te gerçekleşecek nefret yürüyüşlerine çağrı afişlerinde farklı şehirlerde yerel düzeyde işbirliği yapan çeşitli vakıf ve dernekler; Adalet Platformu, Anadolu Gençlik Derneği, Alperen Ocakları, Ensar Vakfı, İHH, TÜGVA ve Milli Gazete’nin yanı sıra Türk Kızılayı, Türkiye Gazeteciler Sendikası, TÜRK-İŞ, Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen gibi kuruluşların logoları da bulunuyor. Afişlerde izinsiz logo kullanımı ilk olarak TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna’nın Twitter hesabından duruma tepki göstermesiyle fark edildi. “Logomuzu koymuşlar. Bu konuda ne bizim bir iznimiz ne de desteğimiz var. Nefret yürüyüşlerini desteklememiz söz konusu olamaz. TGS’nin kadın ve lgbti+ komisyonu var, nasıl olabilir ki zaten?” diye konuşan Tuna, afişte logosu bulunan başka sendikaların da durumdan haberdar olmadığını düşündüğünü söyledi. Yürüyüş afişinde logosu bulunan Türk Kızılayı da Medyascope’a yazılı bir açıklama yollayarak logolarının izinsiz kullanıldığını söyledi. Çağrıda logosu bulunan sendikalardan TÜRK-İŞ genel merkezinden yetkililer de konuyla ilgili bilgilendirilmediklerini ve genel merkez düzeyinde bir işbirliğinin olmadığını belirtti. Çağrıda logosu olan Memur-Sen’den yetkililer Medyascope’a konuyla ilgili “Bizim genel merkezde böyle bir yürüyüş bilgisi yok. İl bazında iller ve şubeler kendileri düzenlemiş olabilir. Biz konfederasyon olarak böyle bir yürüyüş yapmıyoruz” açıklaması yaptı. Afişte logoları yer alan İHH ve Eğitim Bir Sen yetkilileri ise gericilerin düzenlediği mitingi desteklediklerini açıkladı.

***

Hayatımız bizim, aileniz sizin olsun

İstanbul’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde İstanbul Beyoğlu’Ndaki Taksim Tünel’inde buluşma çağrısı yapan 25 Kasım Kadın Platformu, gerici eylemlere yönelik de açıklamalarda bulundu. Açıklamada, “Bu yıl 25 Kasım’a giderken Erdoğan’ın ‘güçlü aile güçlü milletleri doğurur’ propagandasına şahit oluyoruz. Anayasa’da yapılmak istenen başörtüsü ve aile düzenlemesiyle hayatlarımız ve kazanılmış haklarımız bir kez daha seçim sürecinde siyasetin savaş alanına çevriliyor. Yine erkekler bizim yaşamlarımıza dair kararlar vermeye çalışıyor. Erdoğan yıllar önce en az üç çocuk doğurma ‘emri verdiği’ kadınların desteğini kaybetti. Şimdi ise kadınları aile içerisine hapsederek yönetmek istiyor. Uzatmadan söyleyelim, ne o hapishaneye gireriz ne de bu anayasa değişikliğine izin veririz. Hayatımız bizim, aileniz sizin olsun” ifadeleri yer aldı.

***

Soylu yine LGBTİ+’ları hedef aldı

Bilecik’te AKP Teşkilat Akademisi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir kez daha LGBİ+’ları hedef aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurtdışı ziyaretleri üzerinden LGBTİ+’ları hedef alan Soylu, “Avrupalının ve Batı’nın gönlüne gireceğim diye neredeyse bütün değerlerimizi başkalaştıracak bir anlayışa dayanan bir politika oluşturmaya çalışıyorlar. Ne olacak? LGBT getirecekler Türkiye’ye. Beni bağışlayın, erkeklerle erkekler evlenecek, kadınlarla kadınlar evlenecek. Tam Kılıçdaroğlu’na göre bir politika” dedi.