Sakarya Üniversitesi’nde tıp fakültesi mezunlarına okutulan Hipokrat Yemini’nden “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümün çıkarılmasının ardından İnönü Üniversitesi de benzer bir adım attı.

Gericilerin yeni hedefi Hipokrat Yemini: Bir üniversite daha değiştireceğini açıkladı

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesi, dün, Hipokrat Yemini’nin İnönü Üniversitesi’nde de değiştirildiğini duyurdu.

Akit’in “Sapkın yemine ‘senato’ freni” başlıklı haberinde, İnönü Üniversitesi’nin de yeminle ilgili “değişiklik” yaptığı ifade edildi.

Akit’e konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Dünya Hekimler Birliği’nin önerdiği yemin metni gündemdeki birtakım ideolojik bakışı orada detaylandırarak yemini araç olarak kullanıp bu ideolojileri gündeme taşıyor” dedi.

“Yemin metnindeki cinsel yönelim ifadesi buraya bilinçli olarak, gereksiz yere sokuşturulmuştur. Tümüyle toplum ve aile değerlerimizi aşındırmaya hatta tahrip etmeye yönelik girişim olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullanan Kızılay, “Aslında ideolojik düşüncelerini yemin üzerinden aktarılıyor. Bana göre masum olmanın ötesinde bir durum olduğunun kanaatindeyim” diye konuştu.

Yemin metinlerinin bundan sonra Üniversite Senatosu’nun onayından geçtikten sonra mezun öğrencilere okutulacağını söyleyen Kızılay, öğrencilere mevcut metni dayattığını iddia ettiği akademisyenlere de soruşturma başlatıldığını açıkladı: “Son hadiseyle ilgili inceleme başlattık. Bu konuda niçin hassasiyet gösterilmediği, niçin rektör olarak benimle istişare edilmediği hususunda gerekli inceleme sürüyor. Savunmalar alınacak, değerlendirilecek. Süreç içerisinde gerekli yaptırımlar uygulanacak.”

Prof. Dr. Kızılay, sözlerini şöyle tamamladı: “İnönü Üniversitesi’nde rektör olarak benim ve idareci arkadaşlarımın hassasiyeti, toplumumuzun değerleri, İslami değerlerin, ülkemizin aile yapısının korunması ve muhafazasıdır. Bunun için neler yapılması gerekiyorsa hepsini hassasiyetle yetkimiz altındaki bütün alanlarda uygulayacağız.”

MEZUNİYET TÖRENİNDE KONUŞMUŞTU

Malatya İnönü Üniversitesi’nde 2020-2021 eğitim öğretim yılında dereceye giren öğrenciler için düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 9 Temmuz’da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni’nde mezun öğrencilerin okuduğu Hipokrat Yemini hakkında konuşmuştu. Kızılay, “Tıp fakültemizin mezuniyet töreninde asla tasvip etmediğimiz bazı ifadeleri içeren ve klasik andın dışında bir yemin, öğrencilerimizin önemli bir çoğunluğunun talebiyle geçtiğimiz hafta cuma günü gerçekleştirilen mezuniyet töreninde okundu. Milletimizin, toplumumuzun değerleriyle çelişen ve tartışma oluşturan bu ifadeler, fakültemizin aslında farklı bir andı öğrencilere gönderdiği halde, mezun öğrencilerimizin okuduğu yemin metninde sehven yer almış bulundu. Bundan büyük bir üzüntü duyuyorum” demişti.

Kızılay ayrıca, “Bu ifadelerin mezuniyet törenlerinde okunan antlarda yer almaması gerektiğini buradan İnönü Üniversitesi Rektörü olarak ifade ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

HİPOKRAT YEMİNİ

Hipokrat Yemini’nin, antik çağda yaşamış ve Batı tıbbının kurucusu olduğu kabul edilen Hipokrat ya da onun öğrencilerinden birisi tarafından yazıldığı kabul edilir. Türkiye’deki tıp fakültelerinin mezuniyet törenlerinde Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’ndeki Hekimlik Andı okunuyor.

Hipokrat Yemini’nin mevcut hali şöyle:

Hekimlik mesleğinin bir üyesi olarak;

Yaşamımı insanlığın hizmetine adayacağıma,

Hastanın sağlığına ve esenliğine her zaman öncelik vereceğime,

Hastamın özerkliğine ve onuruna saygı göstereceğime,

İnsan yaşamına en üst düzeyde saygı göstereceğime,

Görevimle hastam arasına ; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime ,

Hastamın bana açtığı sırları, yaşamını yitirdikten sonra bile gizli tutacağıma,

Mesleğimi vicdanımla, onurumla ve iyi hekimlik ilkelerini gözeterek uygulayacağıma,

Hekimlik mesleğinin onurunu ve saygın geleneklerini bütün gücümle koruyup geliştireceğime,

Mesleğimi bana öğretenlere, meslektaşlarıma ve öğrencilerime hak ettikleri saygıyı ve minnettarlığı göstereceğime,

Tıbbi bilgimi hastaların yararı ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için paylaşacağıma,

Hizmeti en yüksek düzeyde sunabilmek için kendi sağlığımı, esenliğimi ve mesleki yetkinliğimi korumaya dikkat edeceğime,

Tehdit ediliyor olsam bile, tıbbi bilgilerimi, insan haklarını ve bireysel özgürlüklerini çiğnemek için kullanmayacağıma,

Kararlılıkla, özgürce ve onurum üzerine,

Ant içerim.