Eskişehir’de valiliğin aldığı etkinlik yasağı kararı gerici vakıf ve dernekleri sevindirirken halktan tepki yağdı: Laikliği savunacağız. Gerici yaşam tarzının topluma dayatılmasına izin vermeyeceğiz.

Gericiliğe geçit vermeyeceğiz

Haber Merkezi

Eskişehir Valiliği’nin kentte her türlü yürüyüş, çadır kurma, afiş, pankart asma, konser, şenlik ve festival gibi etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklanmasına tepkiler sürüyor. Valilik, karara ilişkin ‘şiddet olaylarını’ bahane ederken kararın kentte 12-15 Mayıs tarihleri arasından yapılması planlanan, şehrin en büyük festivali Anadolu Fest’e yönelik olduğu biliniyor.

CEMAATLE YAKIN İLİŞKİDE

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız tarafından alınan yasak kararının ardından, iktidara yakınlığıyla bilinen İsmailağa Cemaati tarafından alınıp alınmadığı sorularını akıllara getirdi. Ayyıldız’ın 2020 yılında İsmailağa Tarikatına bağlı olduğu belirtilen Hicret Derneği ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada üzerinden paylaşılırken, Vali ile cemaat arasındaki ilişkinin iptal kararını getirdiği söylemlerine neden oldu.

Diğer taraftan, Cemaatin sosyal medyada önde gelen isimlerinden olan, 'Müdafa-i İslam Hareketi' isimli bir yapının da başında bulunan Erdem Özveren, kararın ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında Vali Ayyıldız'ın daha önceki benzer icraatlarını hatırlatıp "İzmir Valisi'yken eşcinsel faaliyetlere müsaade etmeyen, Eskişehir'e atanınca aldığı kararlar ile şehri çok kısa sürede dünyanın en güvenli 8. şehri konumuna getiren, Vali Erol Ayyıldız alkoliklerin festival adı altında yaptığı ahlaksızlıkları da iptal etti" dedi. Paylaşımlarına devam eden Özveren, yasaklama için Ayyıldız’a “teşekkür” etme çağrısında bulundu.

Bir başka destek de gerici örgütlerin içerisinde bulunduğu Eskişehir Kardeşlik Platformu’ndan geldi. Platformun yaptığı açıklamada festivalde kızlı erkekli yatılı kalındığı ve alkol tüketildiği yer alırken, “çevredeki eğitim gören çocuklara birçok olumsuz örnek teşkil ettiği”, “zihin sağlığını bozacak ahlaki yozlaşmaya sebep olduğu” gibi içi boş beyanlarla karara destek verildiği paylaşıldı.

ÖZGÜRLÜKLERLE ANILMALI

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Valiliği’nin Anadolu Fest dahil etkinliklerin yasaklanması ile ilgili kararına tepki gösterdi. Büyükerşen, “Kentteki tüm gençler, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar adına bu kararın tekrar gözden geçirilmesi konusunda, yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Valimiz, bu tepkilere sessiz kalmayacaktır. Çünkü gençliğin başkenti Eskişehirimiz yasaklarla değil; özgürlüklerle, bilimle, sanatla, kültürle anılmayı hak ediyor” dedi.

Eskişehir Halkevi de valiliğin aldığı karara tepki gösterirken, Eskişehir Valiliği’nin yasak kararına karşı yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle idare mahkemesine dava açtı. İptal nedeni olarak gösterilen şiddet olaylarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Halkevleri MYK üyesi Avukat Pınar Çelik Arpacı, “Bir kent, bir gece vakti, tek bir adamın keyfi bir şekilde vermiş olduğu yasaklama kararıyla yönetilemez. Eskişehir Valiliği’nden daha büyüktür Eskişehir halkı” ifadelerini kullandı.

YASAKLAR ŞEHRİNE DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ

Yasağa ilişkin sendikalardan da tepkiler geldi. DİSK Genel-İş Eskişehir Şube Başkanı Günay Ayaz, yasak kararları iktidarın ülkeyi nasıl yönetmek istediğini gösteriyor derken, “Açıklamalar bu kararın altında ideolojik, dinci, gerici bir tutum olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, benzer kararların daha öncede alındığını hatırlatırken, “Eskişehir yasaklar şehrine dönüştü” diye konuştu.

SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanı Birtürk Özkavak ise “Açıkça hayat tarzına müdahale anlamına gelen bu çağ dışı kararın kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur” diyerek karara tepki gösterdi.

Valinin cemaatlerin etkisi altında kalarak karara imza attığını söyleyen Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Eskişehir İl Temsilcisi Yener Çalışkan, valiliğe kararı derhal geri çekme çağrısında bulundu.

TKP Eskişehir İl Örgütü’nden yapılan açıklamada valiliğin bu kararı gerici vakıf ve derneklere hoş görünmek için aldığı ifade edilirken, kararın Eskişehir halkının sosyal yaşamını keyfi bir şekilde kısıtladığı belirtildi.

Karara tepki gösteren SOL Parti Eskişehir İl Örgütü de iktidarın ülkenin dört bir yanında halkın yaşam tarzını hedef aldığını vurguladı. Gerici tarikat ve vakıfların ülkeyi kuşattığı hatırlatılan açıklamada, bu gerici karanlıkla mücadelenin laikliği ısrarla savunmaktan geçtiğinin altı çizildi. Açıklamada, “Gerici yaşam tarzının topluma dayatılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.