O gün, yani Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’nü alırken Recep Tayyip Erdoğan için “George Orwell ayağa kalkar sizi alkışlardı. O yetmez Daniel Defoe da kalkar o da alkışlardı. Sizin sahici dostlarınız sanatçılar ve edebiyatçılar arasındandır” diye konuştuğunda ne demek istediğini kendisinden başka kimse anlamamıştı. Orwel’in de Defoe’nin de neden beyefendiyi ayağa kalkıp alkışlayacağını o gün bugündür bilemiyoruz. Lütfedip açıklamadı çünkü. Çok da ciddiye alınmadığından üzerinde durmadı kimse.

Edebiyatçı diye tanınıyor Alev Alatlı. Ama “edebi eserleri”nden çok alevli çıkışlarıyla biliyoruz biz onu. Gittikçe toplumsal bir eğlence konusu olduğu da ortada. Ettiği lafları duydukça gelişmiş bir Tuğçe Kazaz olduğunu anlıyoruz. Ben buna rağmen Alev hanımı önemsiyorum. Bir “değer” olduğundan değil, azgelişmiş ülke aydınının tüm “olmamışlığını” temsil edişinden ötürü ibretlik bir örnektir çünkü. Kayıtsız kalınmamalı.
En son, sevgili “cumhurbaşkanı” kızdığı için o da büyük düşünür Noam Chomsky’ye çattı biliyorsunuz. Chomksy’ye yönelik nitelemeleri işte bu azgelişmiş ülke aydınının “ırkçı, kompleksli, egemensever” tutumunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. “Cihanşümul değil” diyerek sözüm ona küçümsediği Chomsky’nin ne kadar “cihanşümul” olduğu tipik bir azgelişmiş ülke aydını olan hanımefendinin diline düşmesinden de belli ama o bunu bile fark edemiyor.

Chomsky’yi çokça sevsem de amacım onu savunmak değil. İhtiyacı yok çünkü. Derdim, gerçek aydınların her türlü baskıyla sesinin kısıldığı bir dönemde egemenin sığındığı eteğinin altından önüne gelene salvo yapan Alev Hanımın zihniyetini bir kez daha anımsatmak.Bakın bir dolu ayıbı barındıran şu sözlerine: “Chomsky bir kere 87 yaşında bir adam. Amerikan solundan yetişmiş New Left (Yeni Sol) artığı bir Yahudi ve anarşist solculardandır. Dil bilimci diyorlar, doğru ama İbranice’dir alanı. Öyle Cihanşümul bir dil bilimci filan da değildir. Bu adam da şiddet karşıtlığı da yok”.

Tıpkı sevdiği başkanı gibi “ageism”, yani yaş ayrımcılığı yapıyor hanımefendi. Kendisi de hiç de genç sayılmamasına rağmen, ileride ulaşacağı aynı yaşta onu nasıl değerlendirileceği konusunda kimilerine yol da gösteriyor aslında. Biz demeyiz ama sevmeyenleri, Alev hanım için “87 yaşında biri” diye cümle kurabilir, artık dikkate alınmaması gerektiğini söyleyebilirler ileride. Sırayla bu işler, malum. Chomsky ise bu yaşında hâlâ yazan, ödül üstüne ödül alan biri. Alev hanımın bu yaş ayrımcılığında feyzaldığı kişi Recep bey muhtemelen, o da kendisini gencecik delikanlı saydığı için, bir ara Deniz Baykal’dan her söz edişinde “gelmişsin 70 yaşına” diye başlayan cümleler kurardı. Gelişmiş zihinlerin en büyük ayıplardan biri saydığı “yaş ayrımcılığı”nın memleketteki öncülerinden biridir Recep bey.

Ne ilgisi varsa Chomsky’nin Yahudi olduğunu da belirtiyor Alev hanım. Duyan, “Yahudi olduğunu söylemiş sadece, ne var bunda?” diyebilir ama öncesinde “yeni sol artığı, anarşist” gibi olumsuz anlamda kullanıldığı belli olan sıfatların yanında geçtiği için Yahudi sözcüğü de bir olumsuzlama anlamı taşıyor. Belirtmekte yarar var ona Yahudi olduğu anımsatmasını sağcılar, ırkçılar, faşistler yapıyor. Chomsky’nin yahudiliğinin Müslüman Alev hanım ile İslam dünyasına bir zararı yok oysa. Chomsky’nin yahudiliğinin zararı İsrail’edir, ki herkes bilir bunu. Bir “Yahudi” olarak Chomsky de en büyük zararı İsrail devletinden görüyor. İsrail’in yıllardır giriş izni vermediği bir “yahudidir” Chomsky. Alev hanımın “sevgili başkanı”nın şimdi iyi ilişkiler kurmak için can attığı İsrail’in Filistinlileri katlettiğini dünyaya haykıran birkaç önemli figürden biridir Noam Chomsky.

Chomsky’yi bölün parçalara, ondan asla bir ırkçı, bir yaş ayrımcısı, bir egemen aşığı çıkaramazsınız. Oysa sarf ettiği sözlerine baktığınızda çok “parçalı” bir Alev Alatlı görürsünüz. Bilgeliğini herkesin kabul ettiği Chomksy’yi “önemsizleştirirken”, “Picasso da kimmiş, ben de yaparım onun yaptıklarını” diyen Kenan Evren oluveriyor bir anda. “Chomsky 87 yaşına gelmiş” dediğinde bakıyorsunuz Alev hanım bir Recep Tayyip Erdoğan’a dönüşmüş. “O şiddet yanlısıdır” demekle de “Chomsky Filistinlilerin yaptığı şiddetin yanındadır” diyerek onu İsrail’e sokmayan Binyamin Netanyahu oluyor mesela.
Kendisi olamayınca bir insan her şey olabiliyor görüldüğü gibi.