Kadınlar yasaklara, baskılara, erkek şiddetine, savaşa ve her türden gericiliğe karşı bugün bir kez daha meydanları dolduracak. Tek adam rejiminin kadın düşmanı politikaları protesto edilecek

Gericilik, yasaklar, baskılar sizin: Sokaklar bizim

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünyanın dört bir tarafında kadınlar; erkek şiddetine, savaşa, ırkçılığa, dini baskılara, kapitalist sömürüye, patriyarkaya ve her türlü gerici dayatmaya karşı meydanları dolduracak.

Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya, Asya’dan Afrika’ya her yerde kahkahalarıyla, neşeleriyle, isyanlarıyla, rengârenk dövizleriyle kol kola, omuz omuza hep birlikte alanlara çıkacak kadınlar ‘artık yeter’ diyecek.

SİZE İNAT İSTİKLAL’DEYİZ

Ülkenin birçok kentinde de tek adam rejiminin baskıcı, cinsiyetçi, kadın düşmanı politikalarına karşı eylemler yapılacak.

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde Feminist Gece Yürüyüşü’nün yasaklanmasını tanımayacaklarını söyleyen kadınlar “Soylu’ya inat İstiklal’deyiz” dedi.

Çok sayıda kadın örgütü yaptıkları açıklamalarla bu akşam saat 19.00’da İstiklal Caddesi’nde bir araya geleceklerini açıkladı.

Ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan kadınların bazı il ve ilçelerdeki buluşma noktaları şöyle:

♦ İSTANBUL: Kadıköy İskele Meydanı/ 14.00
♦ Feminist Gece Yürüyüşü / Taksim Fransız Kültür Merkezi önü/ 19.00
♦ ANKARA: Kolej - TED Üniversitesi önü/ 14.00
♦ Feminist Gece Yürüyüşü/ Sakarya caddesi/ 20:00
♦ İZMİR Alsancak ÖSYM önü/ 16.00
♦ Feminist Gece Yürüyüşü / Türkan Saylan Kültür Merkezi önü/19.00
♦ ANTALYA: Aydın Kanza Parkı/ 14.00
♦ Feminist Gece Yürüyüşü/ Üç kapılar/19:00
♦ ARTVİN: Otopark önü/ 13.00
♦ EDİRNE: Belediye önü/ 14.00
♦ BURSA: Kent Meydanı/ 14.30
♦ DERSİM: Sanat Sokağı / 12.00

***

Kadınlar sokaklara çağırıyor

Cinsiyet eşitsizliği, kadınlara dönük şiddet, cinayet, cinsel saldırı ve istismarlar her geçen gün artarken kadınlar bu yıl yeniden bir araya geliyor. Kadın örgütleri, bugün 'Dünya Kadınlar Günü' adına birçok ülkede sokağa çıkmaya hazırlanırken artan baskılara karşı seslerini yükseltecek.

Las Tesis eylemcileri tarafından erkek şiddetine yönelik başlatılan ve tüm dünyaya yayılan dansın ortaya çıktığı Şili'de kadınlar 8 Mart Hareketi olarak alanlara çıkma çağrısı yaptı. Şili’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zamla başlayan eylemlerde yer alan kadınlar aynı zamanda 'feminist parti' kurma hazırlığında. Şilili kadınlar, 'Cinayetlere ve eşitsizliğe son' diyerek bugün başkent Santiago başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkmaya çağırdı.
Dünyada kadınların en çok erkek cinayetiyle katledildiği ülkelerden biri olan Meksika'da da kadınlar, öfkeleri her geçen gün artarken 8 Mart'ta da taleplerini haykıracak.

Meksika'da en son, öldürülen 20 yaşındaki Ingrid Escamilla için sokaklara çıkan kadınlar suçluları aklamakla eleştirdiği Anayasa Mahkemesi'ni yakmıştı. Meksikalı kadınlar, bugün başkent Mexico City başta olmak üzere birçok kentte eylem düzenleyecek.

FRANSA'DA 8 MART GREVİ

Sarı Yelekliler'in eylemleri ve emeklilik reformuna karşı işçi örgütlerinin çağrısıyla kitlesel protesto gösterilerinin düzenlendiği Fransa, 8 Mart'ı grevle karşılamaya hazırlanıyor. 8 Mart için sendikalar, kadın örgütleri ve gençlik örgütleri ülke genelinde ortak grev çağrısı yaptı.

LÜBNAN'DA 8 MART

Dünya Kadınlar Günü'ne hazırlanan ülkelerden biri de Lübnan oldu. Yeni kurulan hükümetin gölgesinde düzenlenen protestolara etkili bir katılım gösteren kadınlar, bugün Beyrut başta olmak üzere birçok kentte 'cinsiyet eşitliği'ni öne çıkaran eylemler düzenleyecek.