Antalya Valiliği gerici yazar Nurettin Topçu’nun tarikatları övdüğü laiklik karşıtı kitabının tüm özel ve resmi eğitim kurumlarında dağıtılmasını zorunlu tuttu. Eğitim Sen, kitabın dağıtılmak istenmesine tepki gösterdi.

Gericinin kitabını dağıtacaklar

Sabri Kırdar

Antalya Valiliğii, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘ne bir yazı göndererek AHENK projesi kapsamında gerici yazar Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Muaarif Davası’ adlı kitabının tüm öğretmenlere dağıtılmasını istedi. Karma eğitim reddedildiği kitapta, tarikatlar övülürken Harf İnkılabı’nın ise çocukları kötü etkilediği iddia ediliyor.

Antalya Valiliği’nin gönderdiği yazıda, “Antalya Valiliği himayelerinde yürütülmekte olan AHENK Projesi kapsamında il genelinde resmi-özel okullarımızda görevli öğretmenlerimizin her birine Valimiz Sayın Ersin Yazıcı’nın Önsözü ile basımı gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Maarif Dâvası’ Kitabı hediye edilecektir. Söz konusu kitapların sorunsuz olarak İlçemiz Resmi/Özel Tüm Okul Müdürlüklerinde görev yapan öğretmenlerimize kitapların ulaştırılması için Okul Müdürlüğünüz tarafından kitapları teslim almak üzere 1 (Bir) personel görevlendirilmesi ve 24 Mart 2022 Perşembe günü 17.00’ye kadar Müdürlüğümüz Strateji Geliştirme Şubesinden teslim alınması…” ifadelerine yer verildi.

Antalya Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Valilik kararına tepki gösterdi. Eğitim Senli Sönmez, açıklamasında, “Bu kitap bilimsel içerikten yoksun, ırkçı, cinsiyetçi ve gerici bir içeriğe sahiptir. Böyle bir uygulama hukuki değildir. Hiçbir öğretmen bu kitabı almaya zorlanamaz” dedi.

LAİKLİK DÜŞMANI KİTAP

Kitabın laik eğitim açısından problemli bir dayatma olduğuna dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: “Nurettin Topçu eleştirel düşünceye, karma eğitime savaş açmış bir kişidir. Onun düşüncelerine göre laik, demokratik, katılımcı, çoğulcu eğitim zararlıdır. Topçu kadını daha çocuk ve genç yaşta sopa altına alınmasını buyuruyor: ‘Kızların terbiyesine şimdikinden daha büyük önem vermek’ gerektiğini belirtikten sonra ‘Liselerde kız ve erkek eğitimin ayrılması lazımdır’ diyerek karma eğitime son verilmesini öneriyor. Ayrımcılığa, karma eğitime, nefret söylemine ve toplumsal kutuplaşmaya neden olan düşüncelerin AHENK Projesi kapsamında öğretmenlere dayatılması ne hukukidir, ne de eğitim bilimi ile bağdaşır. Bu konuda gerekli hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağımızı belirtiyoruz.”