Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalarda Gence’de yaşayan sivillerin hedef alınması kamuoyunda tepki çekti. Ermenistan ise Azerbaycan’ı ‘etnik temizlik’ ile suçladı.

Gerilim şiddeti körüklüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dağlık Karabağ krizi nedeniyle devam eden çatışmalarda halk dün Gence'ye yapılan saldırıyla sarsıldı. Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'de bir apartmana atılan füzeler sonucu 13 kişi yaşamını yitirdi, 40'ı aşkın kişi yaralandı. Çatışmaların sivillerin yaşadığı bölgelere sıçraması uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken Ermenistan da Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da "etnik temizlik" yapmakla suçladı. Çatışmaların yoğunlaştığı Ağdere, Ağdam, Fuzuli, Hadrut ve Cebrail bölgelerinde gerilim dün de devam etti.

‘Savaş suçu' tepkisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gence faciası sonrası yaptığı açıklamada, "Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da saldırıya ilişkin "Savaş suçu" tepkisi verirken Milli Savunma Bakanlığı, "Azerbaycan bu alçaklığa cevabı cephede vermektedir" ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Gence'de yaşananlarla ilgili kınama mesajı yayınladı.

‘Müzakerelere dönün'

Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan görüşmelerde insani durum için ilan edilen ateşkes kararı gün geçtikçe etkisiz hale gelirken Birleşmiş Milletler (BM) taraflara bir kez daha ateşkese uyulma çağrısında bulundu. BM Genel Sekreter Sözcülüğü, "Sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik her türlü hedefi ve saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz'' dedi. Açıklamada, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu gözetiminde müzakerelere dönülmesi istendi.

‘Etnik temizlik’ suçlaması

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Azerbaycan’ı “etnik temizlik yapmak” ile suçladı. Sarkisyan, “Birileri toprakları insanlardan arındırmaya çalıştıkları zaman, bunun adı etnik temizliktir. Binlerce yıldır orada yaşayan kadim kültürün taşıyıcısı olan Ermenileri o topraklarda istemiyorlar. Bu diplomasi yoluyla çözülmesi gereken bir ihtilaf” diye konuştu.

‘Kurtuluş uğruna’

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise çatışmaların sona ermesine ilişkin ‘kurtuluş uğruna ayrılık’ formülü önerisi getirdi. Paşinyan, kişisel Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, “Halkların kendi kaderini tayin hakkı ilkesinin modern bir tezahürü olan ‘Kurtuluş uğruna ayrılık’ ilkesi, bireysel gruplara, halklara yalnızca ayrımcılık, kitlesel insan hakları ihlali veya soykırım riski olduğunda devletten ayrılma hakkı vermekle kalmaz. Aynı zamanda yukarıdaki sonuçlara yol açabilecek durumlarda devletle birleşmeyi reddeder. Bu, Karabağ sorununun çözümünde anlayışımızın temeli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

***

Rusya’dan Hazar Denizi’nde tatbikat

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimde arabuluculuk görevi üstlenen Rusya, tansiyonun arttığı bölgede askeri tatbikata başlamasıyla gündeme geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus donanmasının Hazar Denizi’nde altı savaş gemisi, yedi uçak ve yaklaşık 400 askerle tatbikat yürüttüğünü duyurdu. Açıklamada, tatbikatın “Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin ekonomik faaliyetlerine yönelik tehdit içermediği ve ekonomik faaliyetleri kısıtlayıcı nitelikte olmadığı” kaydedildi. Tatbikatın ana hedefleri olarak “denizdeki ekonomik faaliyetlerin korunması ve savunulması” ile “yasadışı silahlı grupların etkisiz hale getirilmesi” gösterildi.