Seçim öncesi dış politikada Çin’i hedef gösteren bir tavır alan Trump yönetimi, iç politikada da kentlere federal güvenlik güçleri gönderme kararı alarak gerilimi büyütüyor. Trump’ın kriz çıkaran adımları muhalefetin tepkisini çekerken ülkede protestolar sürüyor

Gerilimin dozu artıyor

ABD Başkanı Donald Trump Kasım ayında yapılacak seçimler öncesi düzenlenen anketlerde Demokrat rakibi Joe Biden’ın gerisine düştükçe ülkede gerilimi tırmandırmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Washington’ı Çin’le siyasi krizin içine sürükleyen Trump, Demokratların yönetiminde olan kentlere de birer birer federal güvenlik güçleri göndererek tepki çekiyor.

‘KAMU GÜVENLİĞİ’ SÖYLEMİ

Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde güvenlik güçlerine karşı düzenlenen protestolar, şiddetle bastırılmaya çalışılırken Chicago ve Albuquerque kentlerine de federal ajanlar gönderiliyor. "Efsane Operasyonu" adı altında kentlerde federal gücün artırılması adımları atılırken Trump, hukuk dışı hamlelerini "’Kamu güvenliğini tesis etmek, ulusumuzun çocuklarını korumak ve şiddet kullanan failleri adalet karşısına çıkarmak" sözleriyle savunuyor.

Aralarında Seattle, Los Angeles, Atlanta ve Washington DC gibi önemli şehirlerin belediye başkanlarının da bulunduğu 15 belediye başkanı, Adalet Bakanı William Barr ve İç Güvenlik Bakanı Chad Wolf’a hitaben bir mektup yazarak, şehirlere federal güçlerin gönderilmesinin durdurulmasını ve federal görevlilerin Portland’dan çekilmesini istedi. Mektupta, ‘‘Federal yetkililer, kritik kalabalık yönetimi ve gerilimi azaltma teknikleri de dahil olmak üzere kentsel alanlarda emniyeti sağlamak konusunda eğitilmedi. Federal güçlerin eylemleri denetlenmiyor’’ vurgusu yer aldı.

Ülkenin güçlü sivil toplum kuruluşu Amerika Sivil Özgürlükler Birliği de "Portland’da, Chicago’da ve gereken her yerde, Trump’ın kanun tanımazlığı karşısında anayasal haklarımızı savunacağız’’ açıklaması yaptı. Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot da federal müdahaleye karşı olduğunu belirterek, ‘‘Hiçbir koşul altında Trump’ın birliklerinin Chicago’ya gelerek, şehir sakinlerini terörize etmesine izin vermeyeceğim’’ tepkisi gösterdi.

SORUŞTURMA KARARI

ABD Adalet Bakanlığı Bağımsız Denetleme Kurumu, federal güvenlik güçlerinin Portland ve başkent Washington DC’deki güç kullanımı konusunda soruşturma kararı aldı. Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Michael Horowitz, bu şehirlerde federal güvenlik güçlerinin aldığı talimatlar, kimlik tespit ve gözaltı prosedürlerine uyum ile göstericilere karşı biber gazı kullanımı gibi unsurların soruşturmaya dahil edileceğini duyurdu.

‘DÜNYA ÇİN’İ DEĞİŞTİRMELİ’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın talimatı üzerine Çin’le devam eden krizi artırmaya dönük propagandasıyla dikkat çekiyor. Çin’in Houston Başkonsolosluğu’nun kapatılması kararını, "Casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığının merkezi haline geldi" diyerek savunan Pompeo, "Dünya Çin’i değiştirmezse Çin dünyayı değiştirecek" şeklinde iddialı bir söylemde bulundu.
Kaliforniya eyaletinde konuşan Pompeo, "Xi Jinping’in hayalini kurduğu Çin yüzyılını değil de özgür bir 21’inci yüzyıl istiyoruz. Çin’le körü körüne diyalog öngören eski paradigma çöktü. Komünist Çin bugün sınırları içinde daha despot, sınırları dışında da özgürlüğe karşı daha saldırgan bir düşmanlık içinde. Başkan Trump’ın dediği gibi, artık yeter" ifadelerini kullandı.

ABD’YE MİSİLLEME

Öte yandan, Çin hükümeti ABD’ye misilleme olarak, ülkenin güneybatısındaki Çıngdu kentinde bulunan ABD konsolosluğunu kapatma talimatı verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, kararı, "ABD’nin mantıksız hamlesine karşı gerekli ve meşru bir cevap" sözleriyle duyurdu.