Germencik’te yapılması planlanan JES projesinin hukuki süreci devam ederken, yeni bir ÇED süreci başlatan şirkete ikinci kez ÇED olumlu kararı verildi. Kararın hukuksuz olduğunu belirten Avukat Akın Yakan, yeniden iptal davası açacaklarını ifade etti

Bakanlık devam eden hukuki süreci beklemedi: JES’e ikinci kez onay verildi

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Germencik ilçesi sınırları içerisinde Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Efe-8 JES projesi için 15 Haziran 2017 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi. JES’in çevrede yaratacağı tahribata dikkat çeken Germencik Çevre ve Doğa Derneği üyeleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar projenin iptali istemiyle Aydın 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme 27 Aralık 2018 tarihinde ÇED olumlu kararını iptal etti. Mahkemenin kararına itiraz eden şirket Danıştay’a başvurdu. Danıştay iptal kararını bozarak bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi. Bilirkişi heyetinin raporunu dosyaya ekleyen idare mahkemesi kararında ısrarcı olarak ÇED olumlu kararını yeniden iptal etti. Kararı temyize götüren şirket yeniden Danıştay’a başvurdu.

Danıştay’ın kararı beklenirken hukukun arkasından dolanan şirket, proje için yeni bir ÇED süreci başlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Yürütülen hukuki süreci görmezden gelen Bakanlık, ÇED olumlu kararı verdi.

BİLİRKİŞİ JES'İN VERECEĞİ ZARARI ORTAYA KOYDU

Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten Avukat Akın Yakan, “Karar hukuka aykırı. Bakanlık, hukuki süreç devam ederken 25 Haziran 2020 tarihi itibariyle aynı yer, aynı proje, aynı doku aynı coğrafi koşullarla ilgili olarak aynı yerde yapılacak olan ismi bile değişmeyen EFE-8 santral için ÇED Olumlu kararı veriliyor. 2tane bilirkişi incelemesi yapıldı. Bu bölgenin dokusuna santral yapılmasının uygun olmadığı detaylı bir şekilde belirtildi. Kararın iptali için yine dava açacağız” diye konuştu.

TARIM ALANLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Konu hakkında BirGün’e açıklamalarda bulun Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise, “Hukuksal mücadelemiz devam edecek. Yapılması gerekeni yapacağız. Önümüzdeki günlerde bölgede tüm siyasi partileri bir toplantıya çağırdık. Bütün partileri aynı masada toplamak istiyoruz. Bu konu için çalışmalarımız sürüyor. Mücadelemiz dernek olarak da bölge halkı olarak da devam ediyor. Jeotermalleri Germencik’te istemiyoruz. Bu yapılmak istenen alan tarım alanın içerisinde. Bilirkişiler de bu konu hakkında raporları var” diye konuştu.

germencik-efe-8-jes-icin-ced-olumlu-karari-verildi-748709-1.

7 SANTRAL SAHASININ İHALESİ YAPILACAK

Jeotermal enerji santralları Ege Bölgesi’ni kuşatmış durumda. Uşak İl Özel İdaresi tarafından, Uşak Merkez ve Banaz ilçelerindeki 5 jeotermal kaynak alanı ve 2 jeotermal kaynak arama ruhsatlı saha, “açık teklif usulü” ile ihale edileceği Resmi Gazete’de duyuruldu. Büyüklükleri bin 272 hektar ile 4 bin 670 hektar arasında değişen sahaların ihalesi, yarın saat 14.00’te Uşak İl Özel İdaresi İl Encümeni Salonu’nda yapılacağı duyuruldu.