Aydın’ın Germencik İlçesi’nde Kurulu Jeotermal Enerji Santrallarının (JES) Yapı Kullanma İzin Belgesi ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının Germencik Belediyesi tarafından düzenlendiği kaydedildi

Germencik’te JES ruhsatı tartışması

BİRGÜN İZMİR

Aydın’ın Germencik İlçesi’nde Kurulu Jeotermal Enerji Santrallarının (JES) Yapı Kullanma İzin Belgesi ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının Germencik Belediyesi tarafından düzenlendiği kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak Aydın Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya ve dernek avukatı Akın Yakan bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya, Germencik’te faaliyette olan 16 tane jeotermal elektrik santrallarının “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” ve “Yapı Kullanma İzin Belgesi” olmadığına ilişkin söylentilerin ortaya çıkması üzerine, dernek olarak, 2019 yılı Mart ayında Germencik Belediyesi'ne başvurduklarını söyledi.

Çetinkaya, Germencik Belediyesi’nden, 20.09.2019 tarihinde Aydın Çevre ve Doğa Derneği’ne bu hususta açıklama ve ilgili belgelerin geldiğini kaydetti.

Çetinkaya gelen bilgilere göre 16 tane jeotermal elektrik santralından sadece 5 tanesinde “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” bulunduğunun, geri kalan 11 tane santralın “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” bulunmadığının ve 16 tane jeotermal elektrik santralından 14 tane jeotermal elektrik santralında “Yapı Kullanma İzin Belgesi”nin olduğu, 2 tanesinde ise “Yapı Kullanma İzin Belgesi” bulunmadığının ortaya çıktığını ifade etti.

Belgelerin incelenmesi sırasında ilginç bir durumla karşılaştıklarını anlatan Çetinkaya, 31 Mart yerel seçimlerinin yapıldığı sırada, 16 tane jeotermal elektrik santralinden 8 tanesinin “Yapı Kullanma İzin Belgesi” bulunmadığı halde, daha sonra 29.05.2019, 17.06.2019 ve 08.07.2019 tarihlerinde 10 tane santralin “Yapı Kullanma İzin Belgesi”nin Germencik Belediyesi tarafından düzenlendiğini tespit ettiklerini söyledi.

Çetinkaya ayrıca, Germencik Belediye Başkanlığı tarafından Germencik’te kurulu ve kurulduğu günden bu yana ruhsatı olmayan Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketine ait 2 jeotermal elektrik üretim santrali için 26.09.2019 tarihinde 22 ve 23 sayılı “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” verildiğini söyledi. Çetinkaya, dernek olarak verilen bu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının iptali istemiyle Aydın 1.ve 2. İdare Mahkemelerine dava açtıklarını da sözlerine ekledi.