Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar vererek RES kurmak isteyen Güral Porselen Firması protesto edilerek, suç duyurusunda bulunuldu.

Germiyan’daki RES için suç duyurusu: “Sağlıklı yaşayıp, tarım yapmak istiyoruz”

BERKAY SAĞOL

Mahkeme kararına rağmen RES tesisi kurmak için Çeşme Germiyan’da ormana, antik eserlere zarar veren Güral Porselen Firması, yaşam savuncuları ve Çeşme-Germiyan köylüleri tarafından protesto edildi. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasının ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Germiyan’da yaşayan Nuran Erdem o bölgenin komple keçi çiftliği olduğunu söyleyerek, “Ben o bölge için RES’lere izin verenlere sesleniyorum. Gelsinler tam RES'lerin altında yaşasınlar, o gürültüye maruz kalsınlar. RES'ler köyümüzü yaşanmaz bir hale getirdi. Tarladaki ürünlerden verim alamaz hale geldik, arılarımız artık köye gelmiyor. Köylülerin çoğunda vertigo görülmeye başlandı. Biz köyümüzde yaşayıp, sağlıklı beslenmek ve tarım yapmak istiyoruz” dedi.

“TELAFİSİ İMKANSIZ TAHRİBATLAR BIRAKILDI”

Basın açıklamasını yaşam savunucuları ve Germiyan köylüleri adına Engin Önen okudu. Meralara, ormanlara ve özel mülkiyetlere el konularak ‘ÇED kapsam dışı’ kararı verildiğini ve tesislerin kurulduğunu ifade eden Önen, “İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED kapsam dışı’ belgesi iptal edilmiş ve bölgenin korunması gereken hassas bölge olduğuna karar verilmiştir. Şirket tüm bu kararlara rağmen yine ‘ÇED kapsam dışı’ belgesini almış ve iş makineleri ile telafisi imkansız tahribatlar bırakmıştır” dedi.

Çok sayıda kurumun bu tahribatta sorumluluğu olduğunu vurgulayan Önen, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu görevini yerine getirmedi. Köylülerin, çevrecilerin hatta uzmanların uyarılarını dikkate almadıkları için Güral Porselen şirketi, RES inşaatı sırasında hukuksuz olarak çok sayıda ağaç kesmekle kalmamış, bölgedeki en eski tarihi kalıntıların bir kısmının da yok olmasına neden olmuştur. Görevini yapmayan ve kötüye kullanan bu kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” diye konuştu.