NotaBene Yayınları’ndan çıkan ‘Direniş Günlüğü - Gerze’de Bir Doğa Mücadelesi’ kitabında Sinop Gerze’de yapılması planlanan termik santrala karşı verilen mücadele anlatılıyor.

Gerze direnişi kitap oldu

HABER MERKEZİ

Sinop Gerze’de yapılması planlanan termik santrala karşı verilen mücadele kitap oldu. Direnişin tanıklarından Ferhat Hançer’in kaleme aldığı ‘Direniş Günlüğü - Gerze’de Bir Doğa Mücadelesi’ adlı kitap NotaBene Yayınları’ndan çıktı.

Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyünde Anadolu Grubu tarafından yapılmak istenen termik santrala karşı bölge halkı 2009-2015 yılları arasında büyük bir direniş sergilemişti. Direniş sonucu şirket bölgeden ayrılmış, Gerzeliler bunu davul zurnayla kutlamıştı. Kitabın ön kapağında polis ve jandarma ordusuyla kuşatıldığı gün direniş anından çekilen simgeleşmiş fotoğraf yer alırken arka kapağında o güne dair şu anekdot aktarılıyor:

“Günün ışımasıyla çadır alanındaki kamp ateşi sönmeye yüz tutmuştu. Çevresindeki kilimlere uzanıp geceyi yarı uykulu, yarı uykusuz geçiren kadınlar, üstlerini örten battaniyelerini kaldırıp doğrulmaya, gecenin ve uykunun mahmurluğunu üstelerinden atmaya çalışıyorlardı… Konteyner içinde geceyi geçiren kadınlar da uyanmıştı. Bazıları ikişerli üçerli halde, konteynırın arkasına, tuvaletin bulunduğu alana geçiyordu. Erkekler, bütün gece yol kenarındaki ateşin başında, sandalyelerde oturup sohbet etmişler ya da yol boyunca park edilmiş arabaların içinde uyuklamışlardı. Çadır alanında geceleyenlerin sayısı kadınlı erkekli, iki yüzü buluyordu. ‘Gün’ başlıyordu ama ne kadar ‘aydın’ olacaktı? ‘İyi’ olacak mıydı sabahları? Ama kara bir gün onları bekliyordu kuşkusuz!”

gerze-direnisi-kitap-oldu-882983-1.