Mücadelenin ardından İzmir’e sokulmayan asbestli savaş gemisi Sao Paulo, Atlas Okyanusu’nda batırıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “İzmir adına gururluyuz fakat gezegenimiz için kaygılıyız” dedi.

Gezegeni asbestli gemiyle zehirlediler

HABER MERKEZİ

Brezilya'dan geçen yaz söküm amacıyla İzmir Aliağa'ya gitmek üzere yola çıkan mücadelenin ardından ülkeye girişi yasaklanan eski askeri uçak gemisi, Atlas Okyanusu'nda batırıldı. Brezilya Donanması, "NAE Sao Paulo" adlı geminin cuma günü öğleden sonra kıyıdan 350 kilometre açıkta ve yaklaşık 5 bin metre derinlikte ‘planlı ve kontrollü’ bir biçimde batırıldığını duyurdu. Tonlarca asbest, ağır metal ve zehirli madde içeren geminin denizde batırılması çevre örgütlerince protesto edildi. Greenpeace ve Sea Shepherd, Brezilya'nın gemiyi batırarak üç uluslararası anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü. Açıklamada geminin taşıdığı zehirli maddelerin deniz hayatına ve sahil topluluklarına ‘hesaplanamaz’ zararlar vereceği belirtildi.

SOYER: KAYGILIYIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; sosyal medya hesabından, “Zehir yüklü Nae Sao Paulo gemisinin şehrimize gelişini engellemiştik. O asbestli gemi Atlantik Okyanusu'nda dün akşam batırıldı. İzmir adına gururlu, fakat gezegenimiz için üzgün ve kaygılıyız. Kendi kendimizi zehirlemediğimiz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

YASAKLANMA SÜRECİ

Fransız Donanması tarafından 37 yıl kullanıldıktan sonra 2000'de Brezilya'ya satılan ve 2017'de ıskartaya çıkarılan ülkenin en büyük savaş gemisi "NAE Sao Paulo", Nisan 2021'de sonuçlanan ihaleyle 1,85 milyon dolara satılmıştı. Gemiyi Rio de Janeiro merkezli bir şirket olan Cormack Marítima aracılığıyla Aliağa'dan Sök Denizcilik adlı firma almıştı. Geminin tehlikeli maddeler envanterini hazırlayan Norveçli Grieg Green firması, denetim sırasında Sök Denizcilik'in bazı bölümleri kilitli tuttuğunu ve NAE Sao Paulo'nun sadece yüzde 12'sine erişebildiklerini açıklamıştı. Geminin denetlenmeyen bölümünde hangi tehlikeli toksik kimyasalın ne oranda bulunduğu bilinmiyor. Mevcut rapora göre, geminin incelenen yüzde 12'lik bölümünde dokuz ton asbestin yanı sıra 473 ton kurşun, 173 ton da hem kurşun hem kadmiyum içeren tehlikeli madde bulunuyor. 900 bin asbest olduğu öne sürüle gemini kente gelmemesi için adeta seferberlik başlatıldı. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da 26 Ağustos'ta giriş yasağını duyurdu.

Asbest dâhil çevre ve insan sağlığına zararlı birçok tehlikeli toksik atık barındıran gemi, 4 Ağustos'ta Rio de Janeiro'dan yola çıktıktan sonra alınan ihtiyati tedbir kararına rağmen Brezilya'ya dönmemişti.