Gezegenimizin en yaşlısı: 182 yaşındaki dev kaplumbağa Jonathan

GAİA DERGİ

Bilim ve felsefede uzun süredir çeşitli ikilemlere konu olan kaplumbağalar, bizden onlarca yıl daha uzun yaşama imkânına sahipler.

St. Helena Adası‘nda yaşayan 182 yaşındaki dev kaplumbağa Jonathan, bugün gezegenimizde yaşayan en yaşlı hayvan olarak biliniyor.

Güney Atlantik’in tropikal adası beş dev kaplumbağaya ev sahipliği yapıyor. Jonathan aralarında en yaşlısı… Güney Atlantik Okyanusunda, bir İngiliz Denizaşırı Bölgesi olan St. Helena’nın çevresine tamamen uyum sağlamış, Seyşel Adaları’na özgü bir dev kaplumbağa. Katarakttan dolayı kör olmasına ve koku alma duyusundan tamamen yoksun olmasına rağmen Jonathan hâlâ güçlü duruyor.

gezegenimizin-en-yaslisi-182-yasindaki-dev-kaplumbaga-jonathan-245779-1.
Eylül 2014, Jonathan

Jonathan, St. Helena’nın yerlisi değil; 1882’lerde Seyşeller’den adaya getirildi ve kayıtlara göre, Jonathan adaya diğer üç kaplumbağayla birlikte geldiğinde 50 yaşlarındaydı.

1930’larda, St. Helena başkanı Sir Spencer Davis, büyük kaplumbağaya Jonathan adını verdi. Jonathan bu günlerde, bir zamanlar başkanın resmi evi olan ve şu anda St. Helena Hükümeti’nin mülkiyetinde olan çiftlikte mutlu bir şekilde yaşıyor.

Dev kaplumbağanın kesin yaşı, her zaman araştırmacılar ve tarihçiler arasında bir araştırma konusu olmuştur. Boer Savaşı’ndan bir fotoğraf koleksiyonu, 20. yüzyılın başlarında bir savaş tutsağının yanında duran bir kaplumbağa gösterir.

gezegenimizin-en-yaslisi-182-yasindaki-dev-kaplumbaga-jonathan-245780-1.

5 Aralık 2008’de İngiltere’nin Daily Mail gazetesinde yayınlanan bir hikâyede, söz konusu resimdeki büyük kaplumbağanın aslında Jonathan olduğu ileri sürüldü.

Araştırmacılar, o tarihten bu yana, eğer Jonathan fotoğrafın çekildiği tarihte 70 yaşındaysa; bunun, onu iki yüzyıl boyunca ve yeni milenyumda en uzun yaşayan karasal hayvan yaptığını ileri sürdüler.

Jonathan günümüzde yaşayan en yaşlı kara hayvanı olmasına rağmen rekor henüz onun değil. Bu unvan 1965 yılında Tonga’da yaklaşık 189 yaşında ölen ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan, başka bir kaplumbağa, Tui Malila’ya ait.

Hindistan Kolkata’daki Alipore Hayvanat Bahçesi’nde 2006 yılında ölen başka bir Aldabra dev kaplumbağası olan Adwaita’nın 255 yaşında olduğu iddia edildi. Buna rağmen yaşı hiçbir zaman resmi olarak doğrulanmadı.

Bir diğer öne çıkan ve eski kaplumbağa Harriet, söylentiye göre 1835’te adaları ziyaret ettiği sırada bakımını Charles Darwin’in üstlendiği dev bir Galapagos kaplumbağasıydı. Harriet, 2016 yılında, 175 yaşındayken Avustralya’da esaret altında öldü.

* outdoorrevival'dan Gaia tarafından çevrilmiştir