Gezen tavuktan GDO’lu tavuğa!

Tarım ve Orman Bakanlığı, bir GDO’lu mısır çeşidinin daha yem olarak tavuklarda kullanılmasına izin verdi. Bu yemlerin ithal olduğuna dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şimdiye kadar 32 çeşit GDO’lu yeme onay verildiğini söyledi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) genetiği deştirilmiş ‘MONN87427’ kod numaralı mısırın tavuklarda yem olarak kullanılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık başvuruyu onaylayarak, kararını Resmi Gazete’de 23 Ocak’ta yayınladı. Bakanlığın kararına göre 10 yıl kullanım izni verilen GDO’lu bu yem çeşidinin ambalajlanması, taşınması, muhafazası ve nakli için mevzuatta belirtilen kurallara uyulacak ve bu yemin GDO’lu olduğuna ilişkin etiketleme yapılacak.

CHP Milletvekili Sarıbal, şimdiye kadar Türkiye’de 32 GDO’lu yeme izin verildiğini vurguladı:

“Oysa Türkiye olarak iyi bir planlamayla rahatlıkla yemi üretebiliriz. AKP döneminde 22 milyon ton mısır ithal ettik, 5 milyar dolar ödedik. 29 milyon ton soya ithal ettik, 12 milyar dolar ödedik. Sadece 2 ürüne yemde kullanılmak üzere 17 milyar dolar ödedik. Oysa bu verdiğimiz dövizlerin çok az kısmını çiftçi ve üreticiye versek, Türkiye’nin ne mısır, ne de soya ihtiyacı kalır.”

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Remzi Baki Suiçmez ise şöyle konuştu: “GDO’yu tercih etmek, bir yerde GDO lobisini ülkemizde söz sahibi olmasının önünü açmaktadır. Çözüm GDO’lu yem ürünleri değil, doğal ürünler ve doğal beslenmedir.”

ANKA