Gezi 5 yaşında: Karanlık gider Gezi kalır

ZEYNEP KURAY

Gezi Direnişi’nin 5’inci yılında hayatını kaybeden gençler, Taksim Dayanışması öncülüğünde Taksim’de yapılan kitlesel yürüyüşle anıldı. Gezi’de yaşamını yitirenlerin aileleri ve gazilerin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Karanlık gider Gezi kalır, Saray gider Gezi kalır” mesajı verildi.

gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470063-1.

Gezi Direnişi’nin 5’inci yıldönümünde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük, Mehmet İstif, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi önünden Fransız Konsolosluğu’na yapılan kitlesel yürüyüşle anıldı. Taksim Dayanışması çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe, Gezi sırasında polis terörü sonucunda hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ile ağabeyi Gürkan Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın anne ve babası Fahriye Yıldırım, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu ile siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. İstiklal Caddesi boyunca tüm sokakları ve caddeleri kapatan polis ablukası altında yapılan yürüyüşte, “Gezi 5 yaşında.Karanlık gider Gezi kalır” yazılı pankart yanı sıra Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden gençlerin resimleri ile Gezi’de çekilen fotoğraflar taşındı.

‘BİTİREMEDİNİZ HEP BİRLİKTE BURADAYIZ!’

gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470064-1.

Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden gençlerin annelerinin ön saflarda yürüdüğü anmada, kitle hep bir ağızdan, “ Saray gider Gezi kalır” , “OHAL gider Gezi kalır”, “Her yer Gezi, her yer direniş”, “Gezi’de düşene, dövüşene bin selam”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gezi kalır, Erdoğan gider” sloganlarını attı. Gezi’de yaşamını yitiren gençlerin isimlerinin teker teker sayılarak, “Yaşıyor” diye haykıran kitle adına Taksim Dayanışması üyesi mimar Mücella Yapıcı konuşma yaptı. “Bitiremediniz. Hep birlikte, vekilimizle sendikacımızla, ailelerimizle, çocuklarımızla, annelerimizle, öğrencilerimizle buradayız” diyerek sözlerine başlayan Yapıcı, “Belki görmüyorsunuz ama Gezi’de kaybettiğimiz canlarımız da buruda. Onlar bize dayanışmayı, kardeşliği ve en önemlisi sevgiyi hediye ettiler. Onlar bize Gezi’yi emanet ettiler. Onların emanetine sahip çıkacağız” dedi. Gezi Parkı’na yürümeleri yine engellendiği için bu yıl da basın açıklaması yapmayacaklarını vurgulayan Yapıcı, “Demokrasiden, hukuktan, adaletten, insanlıktan, barıştan ve doğadan yana her türlü sesin giderek artan baskı ve şiddetle kısılmaya çalışıldığı 2018 yılının Mayıs ayında her şeye rağmen yaşamın sesi gürleşmeye başlıyor ve bir umut iklimi ülkemizi sarıyorsa bu dayanışmamızın ve direnişimizin gücünden ve haklılığındandır” diye konuştu. Açıklamanın ardından anma Gezi’de yaşamını yitirenler gençler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve “ Saray gider Gezi kalır”, “ Erdoğan gider Gezi kalır” sloganlarıyla sona erdi.

gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470065-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470066-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470067-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470068-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470069-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470070-1.gezi-5-yasinda-karanlik-gider-gezi-kalir-470071-1.