Gezi 7 yaşında: Yeni bir dünya için mücadeleye devam

HABER MERKEZİ

Ülkenin dört bir yanında milyonlarca kişinin adalet, özgürlük ve eşitlik talebiyle sokağa çıktığı Gezi Direnişi 7 yaşında. Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilip yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayan ardından ülkeye yayılan Gezi Direnişi’nin 7’nci yılında yarattığı umut hâlâ canlı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre toplam 2,5 milyon kişi katıldığı direniş süresince Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik ve Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi. Mehmet İstif ve Elif Çermik de maruz kaldıkları gaz nedeniyle hayatını kaybetti. On bine yakın kişi ise yaralandı. Yakın siyasi tarihin en önemli direnişlerinden olan isyanda yaşamını yitirenler, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle çoğunlukla sosyal medya etkinlikleriyle anılacak.

Gezi Direnişi’ni başladığı 27-31 Mayıs sürecinde yaşananlar özetle şu şekilde:

►27 Mayıs: Meslek odası ve dernek üyesi çok sayıda kişi, Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesi için belediye ekiplerince yapılan çalışmaları engelledi. Gece boyunca nöbet tutuldu.

28 Mayıs: Sosyal medya aracılığıyla durumdan haberdar olup parka gelen birçok kişi, polis şiddetine maruz kaldı ve ardından bazı ağaçlar iş makineleriyle söküldü. Akşam saatlerinde nöbet tutanlar kalabalıklaştı.

29 Mayıs: Yıkım çalışmaları yeniden başlayınca pek çok insan iş makinelerinin önüne geçerek yıkım çalışmalarını tekrar engelledi ve nöbet tutuldu.

30 Mayıs: Polis, parkta kurulan çadırlarda kalanlara sabahın çok erken saatlerinde ‘müdahale etti’. Polisin yoğun müdahalesi kısa sürede parka daha fazla kişinin gelmesine neden oldu.

31 Mayıs: Sabahının ilk saatlerinde çevik kuvvet, direnişçilere orantısız güç kullandı. Gün boyu devam eden polis müdahalesi nedeniyle onlarca kişi yaralandı. İktidarın baskıcı politikalarına karşı isyana dönüşen protestolar başka şehirlere de yayılarak büyüdü.

UNUTMAYACAĞIZ SUSMAYACAĞIZ!

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Gezi Direnişi sırasında yaşamını yitiren 8 genci andı. Platform adına basın metnini okuyan DİSK Genel-İş Sendikası’ndan Kemal Göksoy, “Direniş sırasında İstanbul ve ülkenin sokaklarında 8 kişiyi toprağa verdik. Biz o günden sonra daha inançlı, daha kararlı bir şekilde her haksızlığa karşı sesimizi yükseltmeye, tek adam rejimine karşı çıkmaya ve aklın bilimin, emeğin, dayanışmanın, eşitliğin, özgürlüğün ve barışın öncülüğünde kurulacak yeni bir dünya yaratmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.