Gezi Direnişi’nin 4’üncü yılında bir araya gelen binlerce yurttaş,“Hayır bitmedi, mücadeleye devam” mesajı verdi. Polis bu yıl da Gezi’ye yürünmesini engelledi

Gezi bitmedi sürüyor

ZEYNEP KURAY
zeynepkuray@gmail.com
@zeynokuray

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan ve kısa süre içinde ülkede yüzbinlerce kişinin adalet, demokrasi ve özgürlük talebiyle sokağa çıktığı bir harekete dönüşen Gezi Direnişi’nin 4'üncü yıl dönümü nedeniyle dün İstiklal Caddesi’nde eylem yapıldı. Polis, Gezi’ye yürünmesini bu yıl da engelledi. Eyleme; Taksim Dayanışması bileşenleri, Gezi'de yaşamanı yitiren Berkin Elvan, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük'ün aileleri ile CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, HDP Milletvekili Garo Paylan, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve birçok siyasi partinin temsilcisi katıldı. Eyleme katılan kitle üzerinde Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğrafının basılı olduğu, "Hayır bitmedi! Mücadeleye devam! Gezi 4 yaşında" yazan tişörtler giydi. Makina Mühendisleri Odası'nın (MMO) önünde toplanan binlerce yurttaş, "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganlarını atarak İstiklal Caddesi'ne yürüdü.

Gezi Direnişi geleceğe ilişkindir

Eylemde, "Hayır, bitmedi mücadeleye devam" pankartı açıldı. İstiklal Caddesi'nde bir süre yürüdükten sonra Fransız Kültür Merkezi yakınlarında duran kitle adına konuşan Taksim Dayanışması'ndan Avukat Can Atalay, sokakları ve meydanları kapatan AKP iktidarını kınadı. Atalay, "Gezi Direnişi geleceğimize ilişkindir. Bu ülkenin geleceği eğer kardeşlikten geçecekse Gezi bu umudun ışığıdır" dedi.

Korkmakta haklılar!

Kitle adına basın açıklamasını Taksim Dayanışması Sözcüsü Mimar Mücella Yapıcı yaptı. Yapıcı, AKP iktidarının aradan geçen 4 yıla rağmen Gezi ruhundan korktuğunun altını çizerek, "Korkmakta haklılar, gördüler ki; biz bir araya geldiğimizde 'karanlığa dur' diyebiliyoruz. Gördüler ki; plastik mermiler, biber gazları, gözaltılar, tutuklamalar bizi korkutamıyor. Gördüler ki, biz bu baskılardan asla yılmıyoruz ve bu baskıların karşısında omuz omuza duruyoruz. Gördüler ki, biz bir araya geldiğimizde düşlediğimiz hayatı kuruyoruz" dedi. "Gezi'den bugüne karanlığa, haksızlığa karşı ‘Hayır’ demeye devam ediyoruz" diyen Yapıcı, “Ethem Sarısülük ile Medeni Yıldırım’ı hedef alarak vuran jandarmaların ve polislerin, Ali İsmail’e yönelen ölümcül tekmelerin sahiplerinin, Abdullah Cömert’i, Ahmet Atakan’ı, Berkin Elvan’ı yaşamdan koparan biber gazı fişeklerinin; Hasan Ferit’i vuran mafya bozuntularının ve Mehmet Ayvalıtaş’ı bizden alan pervasızlığın bu hukuksuzluktan güç aldığını bilenleriz" ifadelerini kullandı.

Yapıcı, OHAL sürecindeki hukuksuzluklara dikkat çekerek, açlık grevinde olan eğitimciler Gülmen ve Özakça’ya selam gönderdi. 16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarının maniple edildiğini ifade eden Yapıcı, demokrasi isteyenlerin oylarının gasp edildiği dile getirdi. Yapıcı açıklamasına şöyle devam etti: "4 yıl sonra aynı kararlılıkla taleplerimizin arkasındayız! Bir aradayız, Susmuyoruz! Susmayacağız! Hayır, Bitmedi, Mücadeleye devam diyoruz!"

Kitle açıklamanın ardından hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yaptı.

***

Gezi Parkı’na 4’üncü yıl ablukası

Gezi Direnişi’nin 4’üncü yıl dönümü nedeniyle yapılan eyleme karşı polis Gezi Parkı’nı bariyerlerle kapattı ve kitlenin Gezi Parkı’na yürünmesine izin vermedi. Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın çevresine de bariyerler konuldu. Parkın içerisinde bir polis minibüsüyle TOMA’lar bekletildi.

***

Ankara ve Mersin’de anma

Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybedenler Ankara ve Mersin’de anıldı. Gezi Direnişi’nin 4’ncü yıldönümü dolayısıyla çeşitli demokratik kitle örgütlerinin çağrısı ile Ankara’da Konur Sokak’ta bir araya gelen kitle, polis engellemesine rağmen, sloganlar ve alkışlar ile Gezi’de hayatını kaybedenlerin isimlerini okuyarak bir anma gerçekleştirdi. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da Gezi’ye ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Platform adına açıklamayı Tarım Orkam-Sen Mersin Şube Başkanı Gazi Düz yaptı. Düz, “Dünyaya örnek olan, umut veren, muktedirlerin ise hayalet gibi korktukları, dillerinden düşüremedikleri Gezi Direnişi’miz 4 yaşında” dedi.

Fotoğraf: Recep Yılmaz