AYM, Gezi Direnişi sırasında Ankara’da polisin şiddetine uğrayan iki kişinin hak ihlaline uğradığına karar verdi. Gerekçe ise başsavcılığın araştırmaması.

Gezi Direnişi’nde darp edilenler için hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Direnişi sırasında Ankara’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ni camlarını kırarak gaz bombalarıyla basan polisin darp ettiği iki kişinin hak ihlaline uğradığına karar verdi.

Kızılay’da 2 Haziran 2013’te Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)tarafından basın açıklaması düzenlendi. Aynı gün, aynı zamanda Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olan Piraye Kafe’ye camları kırarak gaz bombalarıyla giren onlarca polis, kafedekilere fiziksel ve sözlü şiddet uyguladı. O tarihte üniversite öğrencisi olan Alper Tunga Kuru ile eski TMMOB Başkanı ve Onur Kurulu Üyesi Özcan Kaya Güvenç polis şiddetine maruz bırakıldı. Kuru, polis kaskıyla yaralanıp darp edilirken Güvenç de başına cop darbesi aldı. Kuru ve Güvenç maruz kaldıkları şiddetin ardından darp raporu aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ayrı ayrı şikâyette bulunan Kuru ve Güvenç’in dosyaları birleştirildi. Başsavcılık tarafından, Ankara Emniyet Müdürlüğü hakkında zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması ve kasten yaralama suçlarıyla ilgili kovuşturma yapılmaması kararı verildi. Kararın gerekçesinde polisin yetki sınırını aşmadığı savunuldu. Yapılan itirazın reddedilmesinden sonra Kuru ve Güvenç, AYM’ye başvurdu.

Yüksek Mahkeme, başvurucuların kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucular Alper Tunga Kuru’ya 15 bin TL, Özcan Kaya Güvenç’e ise 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmeden mahkeme kararı yeniden soruşturma yapılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

BAŞSAVCILIK ARAŞTIRMAMIŞ

Başvurucuların, yaralanmalarının polis müdahalesi nedeniyle meydana geldiğinin Başsavcılık tarafından da kabul edildiğine dikkat çekilen AYM kararında, söz konusu kötü muamele iddialarının savunulabilir olduğu belirtildi. Başsavcılığın ise maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için araştırma yapmadığına değinildi.