BTK, Gezi Direnişi ile ilgili paylaşımın yer aldığı Twitter hesabını yargıya taşıdı. Geçen yıl alınan mahkeme kararı üzerine hesaba 20 gün önce ‘terör övgüsü’ gerekçesiyle erişim engeli getirildi

Gezi, ‘örgüt propagandası’ sayıldı

RABİA YILMAZ rabiayilmaz@birgun.net @rabiaylmaz

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün ayağına isabet etmesi sonucu yaralanan ve bu nedenle üç kez ameliyat olan Aydın Aydoğan’ın Twitter hesabı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Daire Başkanlığı’nın başvurusu üzerine erişime kapatıldı.

Aydın Aydoğan’ın, 19 Nisan 2017 tarihinde paylaştığı ve “Gezi sürecinde nasıl bir arada mücadele ettiysek Gezi ruhu ile mücadelemiz bir beden bulana kadar devam edecektir. Hayır, korkmuyoruz” ifadelerinin yer aldığı paylaşım BTK tarafından geçen yıl yargıya taşınmıştı.

Gerekçe, ‘kamu düzenini sağlamak’
Hesabın kapatılması talebiyle açılan davanın görüldüğü Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği, 21.04.2017 tarihinde BTK lehine verdiği kararın gerekçesinde şu ifadelere yer vermişti “İnternet adreslerindeki terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriğin çıkarılmasına/erişimin engellenmesine dair tedbir kararının, 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesinin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına karar verildi.”

‘Bu nasıl adalet?’
Karar üzerine 20 gün önce hesabının kapatıldığını aktaran ve tepki gösteren Aydoğan, şöyle konuştu: “Bu kararı anlamak mümkün değil. Oğlumun kan anonsları yapıldığı zaman tweetlerimin altına küfür, tehdit ve hakaret içeren cümleler yazdılar. Meleğimin öldüğü gün bile bu pervasızlıklarından vazgeçmediler. Bununla ilgili şikâyette bulunduk, ancak dikkate alınmadı. Benim tweetim ise, ‘terör propagandası’ kabul edildi ve hesabı kapattılar. Bu nasıl ülke, bu nasıl adalet? Attığım tweetin nesi terörü övüyor, kamu düzenini bozuyor ya da halkı cebir ve isyana teşvik ediyor. Ne diyeceğimi bilemiyorum, sadece yazıklar olsun diyebiliyorum.”

Muhalif paylaşımlar da engellenmişti!
Geçen yıl alınan kararla, Birleşik Haziran Hareketi’nin (HAZİRAN) Şişli, Beşiktaş, Avcılar, Kadıköy, Mersin, Lüleburgaz ve Almanya şubelerinin hesabındaki bazı paylaşımlar ile iktidar karşıtı yayın yapan Direnişteyiz.org, Sendika.org, Gazete Yolculuk, Ötekiler Postası, İleri Haber ve Kuzey Ormanları Savunması, Taksim Gezi Parkı ve Taksim Dayanışması’nın da bazı paylaşımlarına erişim engeli getirilmişti.