Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınmasına tepki sürüyor. İBB, kararın keyfi biçimde Taksim Meydanı projesini engellemek için alındığını açıkladı. ŞPO’dan Atlar da kararı ‘hukuksuz bir gasp’ olarak niteledi.

Gezi Parkı hukuksuzca gasp ediliyor

HABER MERKEZİ

Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, devir işleminin 12 Mart’ta tescil edildiği ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesi gereğince yapıldığı savunuldu.

İBB’den yapılan açıklamada ise yasa maddelerine gönderme yapılsa da bu devir işleminin hukuki değil keyfi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, belediyenin çalışmalarını engellemek amacıyla bu kararın alındığına vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı: “23 Haziran 2019 seçimlerinden sonra merkezi yönetimin İBB’ye yönelik tavrı kamuoyu bilgisi dahilinde. Ne yazık ki ‘hesaplaşma’, ‘gününü gösterme’, ‘iş yaptırmama’, ‘engelleme’, ‘vesayet’ ve ‘yetki gaspı’ anlayışıyla devam eden son sürecin son halkası bu oldu. Daha kısa süre önce 166 yıldır İBB mülkiyetinde olan Galata Kulesi aynı şekilde gasp edilmişti.” İBB’nin açıklamasında, kararın bir gecede, tam da Taksim Meydanı Projesi başlayacakken alındığına dikkat çekilerek, “Zamanlama manidar. İstanbul’u betona çeviren kafa yapısının, İstanbul’un sembolik meydanını yeşile çevirecek bir projenin karşısında durması tesadüf değildir” dendi.

GEZİ PARKI HALKINDIR

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar ise şunları kaydetti: “AKP iktidarı 2019 seçimlerinde kaybettiği İstanbul’la hesaplaşmayı sürdürüyor. Bu karar hukuksuz bir gasptır. Gezi Parkı halkın ortak malıdır; toplumsal önemi 2013’te Gezi Direnişi’yle simgeleşmiş, tescillenmiştir. Gezi’nin, yurttaşların ve siyasetin kutuplaştırılacağı bir araca dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz.”